Numai contabil să nu fii, în România, la început de an! Chiar dacă vrei să te apuci de muncă și să întocmești maldărul de acte obligatorii (declarații, situații, balanțe, bilanțuri, inventare, fișe etc.), Ministerul de Finanțe are grijă să te blocheze. În primele două luni ale fiecărui an, toată lumea (administratori de firme, acționari, investitori, contabili, consultanți etc.) așteaptă ca „luminații” din M.F. să hotărască modificările la Codul Fiscal și la alte acte normative care – în țara asta – expiră mai repede decât produsele chinezești făcute pe vapor…
Întrebați zilele astea pe orice contabil de la vreo firmă ce și cum are de făcut pentru a fi în coordonatele legale și veți vedea că îl apucă plânsul. Domn’ Chițoiu – calamitatea profesională care până mai ieri a fost ministrul Finanțelor – s-a pierdut în noianul de taxe noi (vreo 38, spun specialiștii) pe care le-a implementat în scurtul său mandat și a uitat că din urmă (adică de prin 2011…) vine o lege care instituie obligativitatea ca declarațiile micilor firme să fie avizate – contracost, bineînțeles! – de către un consultant financiar. Cică așa ar fi „europenește” (vorba Chiriței Bârzoi)… Gurile rele spun că – de fapt – există niscaiva interese pentru a vârî în buzunarele unor prieteni și cumnați de mari politicieni bani nemunciți… Acum nici nu mai contează motivația. Cert este că suspendarea acestei obligativități (extrem de confuză în textul normativ) a încetat la 1 ianuarie 2014. Pe 27 ianuarie a.c., același domn Chițoiu (prins între anchetarea penală a soției și euforia fiscală a noilor taxe inventate peste noapte) a postat, pentru dezbatere publică, un proiect de ordonanță unde făcea un ghiveci între obligativitatea plafonării plăților cash la două mii de lei și clarificarea problemei vizei consultanților fiscali. Textul încă este pe pagina web a Ministerului de Finanțe. Numai că, între timp, chiar dacă nu mai avem ministru (domnul cu pricina „a fost demisionat”…), pe 10 februarie a mai apărut o propunere pe aceeași pagină oficială! Este vorba de un proiect de lege privind doar limitarea plăților cash și reducerea drastică a comisioanelor bancare la tranzacțiile electronice. La Minister, nu se mai spune o vorbă despre intrarea în vigoare a normelor privind viza consultanților fiscali. Până ce Iohanis se decide dacă renunță la Primăria Sibiului și până ce vom avea un Guvern complet și apt de muncă, mă întreb cine le spune contabililor care sunt regulile legale pentru a închide anul fiscal 2013? Deocamdată, orice întârziere este sancționabilă, iar reportajele inepte despre cozile la Direcțiile Financiare nu vorbesc despre haosul legislativ. În țara asta, chiar dacă vrei să fii în perfectă legalitate, nu ai cum! Până apuci să întocmești toate documentele necesare prin care tu trebuie să demonstrezi că ai plătit și ultimul bănuț pentru taxe, impozite și alte biruri, câțiva isteți (care în viața lor nu au administrat o afacere oricât de mică) vor schimba regulile, formularele și rutinele.
Se spune că, în România, evaziunea fiscală este de aproximativ 40 la sută din PIB. Cred că o bună parte din acest procent este generat chiar de imposibilitatea de a fi corect într-un mediu cu o legislație atât de fluidă și de haotică. Legi intrate în aplicabilitate, însă uitate de toată lumea, proiecte de legi care dublează norme deja existente, texte normative care se bat cap în cap și multe structuri care controlează după reguli doar de ele știute aduc la disperare mediul de economic. Trebuie să fii masochist ca să faci afaceri în țara asta! În fiecare clipă asistăm la un fel de „schimbarea schimbării” care accentuează haosul falimentar.
Ștefan RADU
Bebe a zis
Un articol bun. Felicitari!
bold a zis
O nouă analiză excelentă! Așa e. Haosul e întreținut deliberat ca unii să profite. Cât de simplu ar fi să fiscalizezi măcar 10% din ceea ce e la negru.