Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor atenționează consiliile locale asupra obligației de a înființa adăposturi publice pentru câinii fără stăpân, conform HG nr. 1059/2013 intrată în vigoare în decembrie 2013. Consiliile locale trebuie să înființeze, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare, servicii specializate care să se ocupe de problema câinilor fără stăpân și să țină un registru de evidență a acestora.
De asemenea, consiliile locale au obligația de a amenaja și de a suplimenta din fonduri proprii adăposturile publice pentru câinii fără stăpân. În cadrul serviciilor specializate va fi încadrat cel puțin un tehnician veterinar pentru evidență și supraveghere și vor fi asigurate asistența medicală veterinară, acțiuni sanitar-veterinare, identificare și înregistrare exclusiv prin medicii veterinari. Tot în circa două luni de la intrarea în vigoare a hotărârii, consiliile locale au obligația să contracteze servicii veterinare pentru activitățile specifice. Este interzisă cazarea câinilor în adăposturi publice care nu respectă condițiile minime.
Operatorii serviciilor specializate trebuie să asigure personal permanent pentru supraveghere timp de 24 ore/zi, adăpare suplimentară și hrănire a puilor de 2-3 ori/zi. Animalele bolnave sau rănite vor trebui izolate în cuști și îngrijite corespunzător, fără a se caza mai mulți câini bolnavi în aceeași cușcă. Câinii vor fi cazați pentru o perioadă de 14 zile lucrătoare, populația fiind informată cu privire la existența adăpostului, programului de vizitare, posibilitatea de adopție, revendicare, prin afișare la sediul adăpostului și al serviciului specializat. Serviciile specializate au obligația de a promova adopția și revendicarea câinilor. Se vor utiliza panouri speciale care vor conține data și locul capturării fiecărui lot de câini, numărul cuștilor în care sunt cazați, adresa serviciului specializat, adresa adăposturilor publice, e-mail, telefon, programul de vizită, crearea de website-uri, organizarea periodică de târguri de adopție. Serviciile specializate, respectiv operatorii, pot încheia parteneriate cu ONG-uri de protecție a animalelor interesate de promovarea adopțiilor și sterilizarea câinilor.
Lasă un răspuns