Asociația React a lansat un proiect care vine în întâmpinarea nevoilor de angajare și de calificare profesională a femeilor din nord-estul României. Astfel, SAFIR Nord-Est, din proiectul „Șansa unei vieți mai bune pentru femeile din Regiunea Nord Est”, ajută femeile vulnerabile social să se angajeze sau să-și deschidă o afacere.
În proiect, 280 de femei din Regiunea Nord-Est vor urma cursuri de calificare recunoscute de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstince și de Ministerul Educației Naționale. SAFIR își propune atât formarea profesională a femeilor înscrise în proiect, cât și familiarizarea cu drepturile și șansele lor pe piața muncii.
Ulterior participării la cursurile acreditate de antreprenoriat, tehnologia informației și comunicațiilor și de îngrijitor de vârstnici la domiciliu, va fi creată o rețea profesională. Scopul rețelei este să susțină cursantele și după ce primesc certificatele de absolvire. Acestea vor avea la dispoziție o platformă online de legătură cu potențiali angajatori și cu experți care să le ofere sfaturi. De asemenea, platforma va intermedia schimbul de bune practici între absolvente.
Proiectul acționează asupra mediului de viață al cursantelor. Astfel, pentru a încuraja comunitatea să le susțină, vor fi organizate șase sesiuni de instruire, locale, pentru promovarea egalității de șanse și a incluziunii sociale și economice a femeilor. La sesiuni este așteptată participarea instituțiilor de presă, a potențialilor angajatori și a angajaților din organizații neguvernamentale.
„În React – spune Anca Ștefan, președintele Asociației -, mai mult de 50% dintre persoanele angajate sunt femei. Credem că orice femeie are dreptul la un loc de muncă și la o calificare. Mai mult, într-o societate bazată pe consum, toate persoanele, indiferent de sex, trebuie susținute de comunitate, atunci când vor un loc de muncă. De aceea, prin proiectul „Șansa unei vieți mai bune pentru femeile din Regiunea Nord-Est” oferim șansa dezvoltării personale și profesionale a 280 de femei vulnerabile social. Le vom ajuta să se angajeze sau să își deschidă propria afacere și vom interveni asupra atitudinii comunității față de femeia activă profesional. Educația și susținerea celor din jur oferă oricărui om curajul de a deveni un membru activ al societății.” Pentru a întări stima de sine a femeilor participante în proiect și pentru a le stimula creativitatea, va fi organizat un concurs de idei de afaceri cu cinci premii. În plus, cele mai ambițioase 12 cursante vor fi incluse într-o campanie prin care poveștile lor de succes vor fi promovate ca exemple de bună practică în comunitatea din care provin. În 18 luni, 280 de femei vor deveni active profesional, iar imaginea comunității despre femeie ca antreprenor sau ca angajat se va îmbunătăți.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane. Investește în Oameni.
Asociația React a fost înființată în anul 2006 pentru a veni în sprijinul actorilor societății civile prin proiecte ample, durabile, cu impact în comunitățile vizate. Organizația activează în trei domenii: sănătate publică, educație și integrare socială, are cinci sucursale în care lucrează mai mult de 30 de angajați și peste 200 de voluntari. Până în prezent, Asociația a obținut nouă premii de excelență naționale și internaționale și a contribuit la salvarea a mai mult de 150.000 de vieți omenești.
CHIRIC MARIA a zis
BUNA ZIUA ,CUM VA PUTEM CONTACTA?????
Elena a zis
Buna ziua, pare foarte interesant proictul dvs. Cum putem lua legatura?