Personajul principal al acestui demers jurnalistic este Ionuț Godea. În viața de zi cu zi, el își duce traiul dintr-o afacere proprie, fără să iasă prea mult în evidență.
Hobby-ul său, însă, l-a făcut cunoscut în toată lumea. Ionuț este un „aquascaper”. Pentru necunoscătorii limbii engleze, „aquascape” s-ar putea traduce prin termenul de „peisaj acvatic”. Prin urmare, Ionuț creează peisaje în acvarii. „Am adunat la un loc pasiunea pentru biologia marină cu pregătirea mea artistică – s-a destăinuit Ionuț – fiindcă am dorit să realizez un habitat cât mai apropiat de realitate pentru pești, aducând în casă un fragment din natură”.
Ionuț a redesenat noțiunea de acvariu. Cu răbdare și migală, el își construiește setup-ul, un colț de viață pentru speciile de pești tropicali de apă dulce, folosind ceea ce natură îi oferă. În timpul său liber, bate la pas toate văgăunile, strângând roci și alte elemente din albii secate de râu, adunându-le ca într-un puzzle, formând planuri vizuale ce reconstituie natura în cel mai mic detaliu.
„Acvariul nu trebuie să fie o închisoare pentru pești – spune, cu patos, Ionuț – el trebuie să ofere condiții de viață cât mai apropiate de cele naturale”. Când vorbește despre pești și aquascape, fața lui Ionuț se luminează. El devine ambasadorul acestei noi forme de artă, vorbind despre impactul vizual pe care îl realizează alături de efectul terapeutic deja recunoscut pe care îl are o asemenea instalație în tratarea unor afecțiuni precum autismul, ADHD (tulburare de hiperactivitate și/sau deficit de atenție) sau Alzheimer.
„Nu este un hobby scump – a mai spus Ionuț – și nu se cere o pregătire specială în domeniu. Este necesară doar respectarea unor reguli simple, iar costurile de întreținere sunt destul de mici comparativ cu alte animale de companie”.
Odată construite, „peisajele” lui Ionuț se cer fotografiate cu migală, autorul având mare grijă să-și imortalizeze munca folosind lumini ambienatle care să reproducă întocmai natura. Acest detaliu este foarte important deoarece, în ultima vreme, setup-urile lui Ionuț au făcut înconjurul lumii, fiind apreciate pe forumurile internaționale de aquascape. Astfel, el a devenit, anul trecut, membru al UK Aquatic Plant Society, unde unul dintre setup-urile sale a fost desemnat “Best international aquascape done by a ukaps member”. De asemenea, la sfârșitul lunii mai, Ionuț s-a calificat în etapa a doua a unui concurs de gen din Rusia, „Scaper’s Tank Contest 2014”, clasându-se în Top Ten, premiul final fiind în valoare de 3.000 de euro. El va primi un set Scaper’s Tank Complete, cu care va participa în cea de-a doua etapă a concursului.
În egală măsură, el pune umărul la dezvoltarea acestui nou gen artistic în România, fiind un membru activ pe forumurile de gen din țară, participând la primul concurs național de acvaristică cu realizările sale. „Mi-aș dori ca aquascaping-ul să câștige mai mult teren la noi în țară – a mărturisit Ionuț – dar sunt conștient că mai este mult de muncă până când acest gen artistic va primi recunoașterea de care are parte în alte țări”.
Lasă un răspuns