Proiectul se numește „Comorile timpului” și va fi aplicat de profesorul Sorin Ifrim, de la Colegiul Național „Dimitrie Cantemir”. Finanțarea este de 5.000 de euro.
Proiectul „Comorile timpului”, inițiat de profesorul Sorin Ifrim și Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești la care lucrează, proiect înscris în ediția 2014 a Concursului „Idei din Țara lui Andrei” susținut de OMV Petrom, a câștigat finațarea de 5.000 de euro pe care a solicitat-o. Acesta este al doilea proiect cu finanțare tot de 5.000 de euro de la OMV Petrom, aplicat de Sorin Ifrim, Clubul montan NeMirăm și Colegiul Cantemir, primul fiind intitulat „Minunile de lângă noi”.
Proiectul „Comorile timpului” a obținut 62 de puncte din partea juriului și a avut 2012 voturi pe site-ul „Țara lui Andrei”, la mare distanță de proiectul clasat pe locul al doilea la categoria „Finanțări până la 5.000 de euro”. „Am obținut acest rezultat – ne-a declarat Sorin Ifrim – după trei luni de muncă (două de scris proiectul și una de goană după voturi) și după aproape o lună de așteptare, perioadă în care am trecut de nenumărate ori de la agonie la extaz și invers.” Proiectul oneștenilor este unul din cele 21 care vor primi finanțarea de la Petrom.
Cu cele 2012 voturi, „Comorile timpului” a ocupat locul al treilea în clasamentul general și locul întâi la categoria proiectelor cu finanțare de până la 5.000 de euro). „Proiectul nostru – a precizat Sorin Ifrim – a fost selectat în a doua etapă, când am aflat și că are, de fapt, cel mai mare punctaj general dintre proiectele cu finanțare de până la 5.000 de euro, la o distanță apreciabilă față de următorul proiect. După semnarea contractului și după primirea finanțării, va urma o perioadă de un an de muncă intensă pentru elaborarea produselor (site și pliante). Cu siguranță vor fi multe provocări cărora va trebui să le facem față.”
Autorii au lansat deja pe Facebook pagina proiectului (https://www.facebook.com/ComorileTimpului), prin care vor populariza activitățile pe care le vor desfășura. „Mă bazez pe profesionalismul echipei de proiect și pe entuziasmul voluntarilor pentru atingerea obiectivelor – a mai spus Sorin Ifrim. Sper ca la final să ne bucurăm cu toții de faptul că am contribuit cât de puțin la dezvoltarea durabilă a județului nostru.”
Produsul principal al proiectului „Comorile timpului” va fi un site care va conține o hartă digitală cu monumentele istorice din județul Bacău. Dacă în primul proiect Sorin Ifrim și membrii Clubului NeMirăm au pus pe o hartă digitală zece dintre principalele obiective turistice naturale din bazinul Trotușului, mai puțin cunoscute de împătimiții turismului montan, „Comorile timpului” vrea să ofere coordonatele GPS și fotografii ale monumentelor istorice, descrieri pentru monumentele istorice reprezentative, un film cu monumentele reprezentative din județul și altele. O secțiune de feedback este dedicată vizitatorilor site-ului, care își pot scrie părerea despre proiect, dar și un formular prin care vizitatorii pot propune și alte obiective din județul, pentru clasificarea lor ca monumente istorice. „Aceste propuneri – spune Sorin Ifrim – vor fi trimise Direcției Județene pentru Cultură. Toate monumentele istorice vor fi incluse în edițiile viitoare ale ROAD (Atlasul Digital al României), grație protocolului de colaborare încheiat cu Sheba Distribution (Garmin România). ROAD este singura hartă de navigație din lume care combină detalii topo cu o structură de drumuri rutabilă.”
Județul Bacău ocupă unul dintre ultimele locuri după numărul monumentelor istorice, cu doar 364 de obiective. Beneficiari direcți ai noului proiect vor fi 100 de voluntari de la Colegiul „Dimitrie Cantemir”, locuitorii și vizitatorii județului Bacău și utilizatorii Atlasului Digital al României – ROAD.
Lasă un răspuns