Restrângerea exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate este reglementată prin art. 38 din Legea nr. 248/2005 privind regimul liberei circulaţii a cetăţenilor români în străinătate. Restrângerea exercitării dreptului la liberă circulaţie în străinătate a cetăţenilor români poate fi dispusă pentru o perioadă de cel mult trei ani numai în condiţiile şi cu privire la următoarele categorii de persoane:
a) cu privire la persoana care a fost returnată dintr-un stat în baza unui acord de readmisie încheiat între România şi acel stat;
b) cu privire la persoana a cărei prezenţă pe teritoriul unui stat, prin activitatea care o desfăşoară sau ar urma să o desfăşoare, ar aduce la atingere gravă intereselor României sau, după caz, relaţiilor bilaterale dintre România şi acel stat.
În situaţia prevăzută la art. 38 lit.a) măsura se dispune, la solicitarea Direcţiei Generale de Paşapoarte, de către tribunalul în a cărui rază teritorială se află domiciliul acestei persoane, iar când acesta are domiciliul în străinătate, de către Tribunalul Bucureşti.
În baza hotărârilor judecătoreşti definitive şi irevocabile dispuse de instanţa competentă, SPCEEPS Bacău ia măsuri de efectuare de menţiuni în baza judeţeană de paşapoarte.
Suspendarea exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate
Conform art. 40 din Legea nr. 248/2005, cu modificările şi completările ulterioare, exercitarea de către o persoană a dreptului la liberă circulaţie în străinătate se suspendă numai în următoarele situaţii:
a) este învinuită sau inculpată într-o cauza penală şi a fost dispusă instituirea unei măsuri preventive în condiţiile Codului de procedură penală;
b) a fost condamnată şi are de executat o pedeapsa privativă de libertate;
c) este internată într-un centru de reeducare sau într-un institut medical-educativ, în condiţiile legii penale;
d) nu a respectat măsura restrângerii exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate, dispusă în condiţiile prezentei legi.
Art. 41 din Legea nr. 248/2005 cu modificările şi completările ulterioare:
(1) În vederea punerii în executare de către autorităţile competente a măsurii de suspendare a exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate, autorităţile care au dispus măsurile prevăzute la art. 40 lit. a)-c) au obligaţia de a le comunica Direcţiei Generale de Paşapoarte, Inspectoratului General al Poliţiei Romane şi Inspectoratului General al Poliţiei de Frontiera.
(2) Suspendarea exercitării dreptului la libera circulaţie în străinătate încetează de drept la data la care încetează măsura dispusă în oricare dintre situaţiile prevăzute la art. 40 lit. a)-c).
În baza comunicărilor primite de la autorităţile competente menţionate şi în conformitate cu prevederile art. 145 alin. 2.1, 2.2 şi alin.3, art. 454 alin. 1.1, 1.2, art. 493 alin. 1 din Codul de procedură penală, cu modificările şi completările ulterioare, SPCEEPS Bacău întreprinde măsuri pentru refuzul eliberării paşapoartelor persoanelor în cauză sau după caz, pentru ridicarea temporară a paşapoartelor pe durata măsurii dispuse şi informarea în scris a organelor competente despre executarea măsurii. La expirarea perioadei de interdicţie, paşapoartele retrase se predau la ghişeul de eliberări paşapoarte în vederea înmânării lor titularilor.
Lasă un răspuns