Conducerea Consiliului Județean (CJ) Bacău a prezentat în ședința de luni, 28 decembrie, bilanțul oficial al fondurilor Uniunii Europene accesate pe bugetul 2007-2015. Conform documentului, s-au semnat contracte de finanțare de 121 de milioane de euro, din care 104,5 milioane euro au reprezentat finanțarea europeană nerabmursabilă, iar cofinanțarea de la bugetul județului a fost de 16,5 milioane euro.
Banii au fost obținuți prin Programul Operațional Regional, Programul Operațional Regional Dezvoltarea Capacității Administrative, POP, POS Mediu, POS Dezvoltarea Resurselor Umane, SEE, Banca Mondială.
„Toate fondurile unde Consiliul Județean a fost eligibil au fost accesate. Singurul motiv de nesatisfacție sunt dotările de la Observatorul Astronomic. Deși au fost scoase de două ori la licitație, nu s-a calificat nicio firmă, așa că banii – 300.000 euro – vor fi puși din bugetul CJ. Sunt primării în țară care nu atrag milioane de euro și vor suporta aceste sume din bugetele locale, sunt ministere care și-au bătut joc de fondurile europene și au grade de absorbție strigătoare la cer”, a precizat Dragoș Benea, președintele CJ. El le-a mulțumit angajaților din CJ implicați pe lanțul finanțărilor europene.
Președintele Benea a vorbit și despre cele mai mari probleme cu care s-a confruntat CJ, în derularea proiectelor europene: „Legislația achizițiilor este perfectibilă. De asemenea, se pune problema seriozității constructorilor”.
Ce s-a făcut cu banii
Câteva dintre investițiile realizate pe bugetul 2007-2015 al Uniunii europene:
Pe Axa prioritară 2: reabilitarea drumului județean DJ 119 F Caiuti-Pralea, reparații capitale pe DJ 116 Târgu Ocna – Oituz și reabilitarea DJ 252, Huruiești-Găiceana-Parincea-Bibirești-Buhoci (valoare: 124,6 milioane lei, din care 103,1 milioane fonduri UE).
Pe Axa prioritară 3: modernizarea Ambulatoriului de Specialitate (policlinica Bacău) – 16,9 milioane lei, din care 14,6 fonduri UE. Ca membru al Asociației EURONEST, CJ a participat la implementarea a patru proiecte în valoare de 26 de milioane de euro, prin care au fost achiziționate autospeciale de tip SMURD și de pompieri.
Pe Axa prioritară 5: pârtia de schi din Slănic Moldova, ProbacTour (promovarea obiectivelor turistice), modernizarea Observatorului Astronomic. În total, 38,1 milioane lei, din acre 11,3 fonduri UE.
Alte investiții realizate cu fonduri UE: Sistemul integrat de management al deșeurilor (148,5 milioane lei) in valoare de 148,5 milioane de lei, in care co-finantarea (14,2 milioane de lei).
În cadrul Mecanismului Financiar al Spatiului Economic European (SEE), Banca de Dezvoltare a CE, BERD și cu UNICEF, s-au realizat Adăpostul de zi și de noapte pentru copiii străzii “Morcoveață”, restructurarea Centrului de Recuperare Gâșteni, proiectul “Niciun copil invizibil”. Total: 1 milion euro, din care 400.000 de la UE.
Maternitatea Bacău a fost modernizată cu fonduri de la Banca Mondială (7 milioane euro, din care 3 milioane euro de la UE).
Lasă un răspuns