Zvonurile cu privire la punerea in aplicare a unui program „greu” de disponibilizare la Rafo Onesti, care ar cuprinde majoritatea salariatilor, au fost infirmate, ieri, 12 iunie, de liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian. „Anumite grupuri de interese, interne si externe societatii – ne-a declarat liderul – lanseaza, din noiembrie 2008, zvonuri pentru mentinerea imaginii negative a Rafo, pentru falimentarea societatii si destabilizarea componentei sociale. Acum vorbesc de 1.000 de viitori someri. La aceasta data, la nivel de societate se fac doar variante de disponibilizare si, in mod categoric, nu s-a stabilit un numar de salariati care vor pleca sau vor ramine in societate”.
Ingrijorarea cu privire la soarta salariatilor a aparut in conditiile in care, pe 18 iunie, Tribunalul Brasov ar putea sa nu ramina in pronuntare in procesul intentat societatii Rafo de unii creditori, iar procesul se va relua dupa vacanta judecatoreasca, respectiv in luna septembrie. „Abia in asemenea conditii – a opinat Ion Marian – poate sa apara o grava situatie cu privire la continuarea lucrarilor din rafinarie si la nivelul componentei sociale”.
Blocajul juridic taie finantarea
Blocajul juridic, intretinut de contestatii interminabile, pune societatea Rafo in imposibilitatea de a accesa surse de finantare pentru actualul programul de modernizare, desi a obtinut chiar din partea reprezentantilor Guvernului promisiunea garantarii unui credit in valoare de 330 de milioane de euro in acest scop. La intilnirea actionarului majoritar si administratiei cu premierul Emil Boc, din luna martie, acestia au precizat ca vor pastra forta de munca in rafinarie si vor angrena alte mii de salariati in proiectul de modernizare si investitii. „Astazi – a precizat liderul sindicatului – documentatia cu privire la proiect si sumele necesare a fost studiata la Ministerul de Finante si in alte institutii abilitate, cu sanse reale de a se obtine garantia de stat, concomitent incepind discutiile si cu reprezentantii unor banci care pot sustine finantarea. Numai ca finalizarea acestor documente este, acum, blocata din cauza situatiei juridice a societatii. Iar in conditiile lipsei sursei de finantare a proiectului este imposibil de a se asigura front de lucru si lucrari pentru toti salariatii”.
Scenarii de protectie sociala
Ion Marian sustine ca din acest motiv, dar si din dorinta administratiei de a proteja si pastra forta de munca existenta si pentru continuarea lucrarilor cu propriii salariati, raportat la resursele financiare existente, se fac, acum, diverse scenarii si simulari pentru a se aplica prevederile Ordonantei 28/2009 a Guvernului privind reglementarea unor masuri de protectie sociala pentru un numar de salariati si mentinerea necesarului de personal pentru continuarea implementarii proiectului, respectiv lucrari de montaj utilaje, echipamente si alte lucrari. „Daca, in cel mai rau caz, s-ar pune in aplicare prevederile Ordonantei, in mod categoric dupa cele maxim trei luni salariatii se vor intoarce la unitate si nu vor ramine in somaj definitiv. Aplicarea masurii ar urmari conservarea si protejarea proiectului pina la momentul in care unitatea va intra in posesia liniei de finantare. Iar aplicarea Ordonantei ar asigura veniturile in net ale salariatilor, pe care le-au luat pina in momentul in care au fost inclusi in prevederile Ordonantei” – a mai precizat liderul sindicatului.
…cu ochii pe voi taticule…pe mai tarziu…