Mediul de afaceri este serios contaminat de problema folosirii software-ului fara licenta. Acest lucru este cauzat de costurile destul de mari la care se ridica software-ul pentru o companie care are mai mult de 10 calculatoare.
Sistemul de operare Windows costa, acum, 150 de euro, la care se adauga alte 200 pentru suita Office. Un software de proiectare tridimensionala este echivalentul a citeva mii de euro. Înmultit cu numarul de calculatoare existente într-o companie, rezulta ca aceasta companie care foloseste un sistem de operare software fara licente are un avantaj comercial considerabil fata de un concurent care a investit zeci de mii de euro în software. Lupta împotriva pirateriei nu se duce cu utilizatorul domestic, ci cu marii utilizatori de tehnologie. Scopul devine acela de a asigura un mediu competitiv sanatos.
Rata anuala a pirateriei pentru 2008 a înregistrat, în România, una dintre cele mai afectate tari de pirateria software, o scadere de 2% fata de anul precedent, ajungind la 66%. Acest procent înseamna, prin urmare, ca din 100 de aplicatii software cu licenta utilizate în România, 66 sint piratate. Corespondenta financiara arata ca România a pierdut 114 milioane de euro, în 2006 (cind procentul era cu doua unitati mai ridicat), din TVA neîncasat, venituri impozabile nerealizate, venituri din impozitarea locurilor de munca necreate.
O solutie la aceasta tendinta au gasit-o specialistii IT, care au început sa dezvolte retelele de calcul în sistem multi-environment (în special Linux si NetWare). Aceste sisteme se refera la folosirea într-o retea a mai multor calculatoare pe platforme diferite, cum ar fi Windows, Linux sau NetWare. Folosind sisteme de operare precum Linux sau NetWare, se reduc costurile de achizitie si licentiere cu pina la 5 – 10 % fata de folosirea platformei Windows. „Existenta acestor sisteme multi-environment este cauzata de reticenta angajatilor unei companii fata de sisteme de operare ca Linux sau NetWare, reticenta care duce la un compromis: o retea de calculatoare multi-environment, atit pe sisteme ca Windows, dar si Linux sau NetWare – spune Sorin Popovici, directorul Computer Troubleshooters Bacau. Astfel, mai ales în cazul serverelor, deci al firmelor care folosesc echipament IT, retelele de calcul în sistem multi-environment sint o alternativa, mai presus de toate, perfect legala, la sistemele de operare piratate folosite destul de des în companii”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns