UPDATE 14:00: Urmare a precipitațiilor abundente din cursul nopții de 27-28 iunie și din această dimineață, 600 de consumatori de gaze naturale din Slănic Moldova și 110 din cartierul Cireșoaia sunt nealimentați, datorită conductelor rupte și a opririi alimentării de către DelGaz Grid.
Se acționează cu echipe de specialitate pentru remedierea defecțiunilor de alimentare cu energie electrică a 1320 de consumatori în Slănic Moldova și Cleja, 8 posturi de transformare fiind nealimentate. Apele râului Slănic Moldova au rupt un cablu subteran de medie tensiune.
S-a intervenit cu echipe ale SGA Bacău în punctele Rădeana, pe DN 12 A, Ferăstrău – Oituz, zona Parc 1, Ferastrău pe DN11, pentru îndepărtarea aluviunilor de pe carosabil, precum și pe pr. Ungureana, pr. Fesca între Hârja și Ferăstrău și pr. Lesunt pentru deblocarea căilor de acces.
Echipe de jandarmi montani de la Inspectoratul de Jandarmi Județean acționează, alături de pompierii de la Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență și jandarmii de la Gruparea de Jandarmi Mobilă pentru limitarea şi înlăturarea consecinţelor dezastrelor naturale produse ca urmare a inundaţiilor în localitățile afectate, pentru îndepărtarea aluviunilor de pe DN 11 în zona localităților Hârja şi Poiana Sărată, DN 2, în dreptul comunei Răcăciuni, precum și Valea Seacă, km 250.
Pe DN 12 B, zona Slănic Moldova, drumul a fost închis din cauza aluviunilor.
Pe toate sectoarele de drumuri afectate se intervine pentru decolmatare și circulația se desfășoară îngreunat. Inspectoratul de Poliție Județean asigură dirijarea traficului în zonele afectate, astfel încât să se circule fără blocaje.
Până la această oră, s-au înregistrat pagube produse în 5 localități (Slănic Moldova, comuna Oituz – sat Lesunt și Ferăstrău, comuna Dofteana), pe cursurile de apă ale pârâurilor Slănic Moldova, Oituz, Lesunt, Dofteana și râul Trotuș. În Slănic Moldova au fost 316 gospodării și 10 case inundate, 3 persoane au fost evacuate, 2 podețe pe DN 12 B avariate, 1 conductă gaz metan afectată, o porțiune de 50 ml din zidul de sprijin de beton din Slanic Moldova a fost distrusă. În comuna Oituz, 11 km de drum național a fost colmatat, 1 casă a fost avariată și 7 case au fost inundate în zona microhidrocentrală Ferăstrău-Oituz. În comuna Dofteana au fost 35 gospodării inundate, 100 de persoane au fost evacuate preventiv și 300 de m de drum județean de pe raza comunei a fost afectat.
În zona montană înaltă, vântul a suflat moderat, cu intensificări în cursul zilei de azi, de până la 90-100 km/h. Cantitățile de apă au fost de 41,l/mp la Halos, 60,2 l/mp la Cireșoaia, 54,2 l/mp la Ferăstrău, 66,7 l/mp la Cremenea, 41,7 l/mp la Tg. Ocna și 29,3 l/mp la Helegiu.
Astăzi, în intervalul orelor 12.00-13.00, localitățile Buhuși și Filipești au fost sub avertizare cod portocaliu, pentru intensificări puternice ale vântului cu aspect de vijelie, frecvente descărcări electrice, averse care pot cumula 30-35 l/mp.
Potrivit informării Administrației Naționale de Meteorologie, azi, 28 iunie 2018, până la ora 23.00, județul Bacău se află sub cod galben de ploi însemnate cantitativ, cu cantități de apă de 20-30 l/mp și, izolat, de 50-60 l/mp.
Prefectul județului Bacău, Maricica Coșa, și subprefectul județului, Valentin Ivancea, coordonează permanent activitatea și acționează, aflându-se în teren, alături de structura Comitetului județean pentru situații de urgență Bacău, pentru intervenții operative de prevenire, limitare și eliminare a efectelor negative produse de fenomenele hidrometeorologice periculoase din această perioadă. (sursa: comunicat Prefectura Bacău)
UPDATE 12:30: La această oră, 600 de consumatori de gaze naturale din Slănic Moldova si 110 din cartierul Ciresoaia sunt nealimentați, din cauza conductelor rupte. În continuare, 441 de locuințe nu sunt alimentate cu energie electrică, in Slănic Moldova. Un cablu subteran de medie tensiune a fost rupt rupt de apele râului.
Pe DN 11, între localitățile Ferăstrău și Harja, drumul este blocat de aluviuni, se intervine pentru decolmatare.
Sunt probleme si la Răcăciuni, pe DN2, unde drumul este afectat de aluviuni.
Aluviunile au afectat și DN2G, în dreptul comunei Ardeoani, unde se deplasează un echipaj de la Drumuri și unde deja se intervine cu un utilaj.
Știrea inițială:
Avertismentele meteorologilor s-au adeverit, miercuri seara, când în județul Bacău a plouat, iar cantitățile de apă au depășit 15-20 l/mp și, izolat, 30-40 l/mp.
În zonele de munte, au apărut inundațiile, au fost inundate case, curți, beciuri, viața unor persoane a fost în pericol.
Încă de miercuri, pentru asigurarea unui management adecvat al situațiilor de urgență potențial generate de fenomenele meteorologice vizate, începând cu ora 20.00, prefectul județului Bacău, Maricica Luminița Coșa a dispus ca Detașamentul Onești, Detașamentul Moinești, Stația de Pompieri Podu Turcului și Garda de Intervenție Comănești să monitorizeze debitele râurilor cu risc precum și asigurarea permanenței la primăriile din județ.
Efectele ploilor abundente nu s-au lăsat așteptate. La Slănic Moldova, au fost inundate 326 de curți și beciuri, dar și 10 case. La Oituz, în satul Ferăstrău, două persoane au fost salvate cu barca. Toată noaptea de miercuri spre joi, au intervenit 62 de pompieri.
Lasă un răspuns