Firma care va colecta și transporta deșeurile în Bacău și 22 de localități învecinate va fi stabilită în 2019, pentru 8 ani. ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) a lansat licitația în valoare de peste 151 de milioane de lei.
Din 2019, municipiul Bacău și 22 de comune limitrofe ar putea beneficia de un nou contract cu o firmă de salubrizare. În acest moment, în zonă activează compania Soma, care prestează acest serviciu de peste 20 de ani.
Obiectul contractului scos la licitație este „colectarea separată și transportul separat al deșeurilor menajere și al deșeurilor similare provenind din activități comerciale din industrie și instituții, inclusiv fracții colectate separat”. Sunt excluse din această activitate deșeurile de echipamente electrice și electronice, bateriile și acumulatorii.
De asemenea, contractul va viza colectarea și transportul deșeurilor provenite din locuințe, generate de activități de reamenajare și reabilitare a acestora.
Zona deservită este formată din municipiul Bacău și 22 comune limitrofe, Berești Bistrița, Buhoci, Cleja, Fărăoani, Filipești, Gârleni, Gioseni, Hemeiuș, Horgești, Itești, Letea Veche, Luizi Călugăra, Măgura, Mărgineni, Nicolae Bălcescu, Prăjești, Răcăciuni, Racova, Sărata, Săucești, Tamași și Traian.
„Consider că este o licitație pe care municipiul Bacău, dar mai ales cetățenii o așteptau cel puțin din 2010. Am urmărit cu atenție cum preocuparea cetățenilor a crescut în mod constant vizavi de calitatea serviciului prestat, protecția mediului, colectarea selectivă a dețeurilor și, bineînțeles, corectitudinea prețurilor. Este ultima licitație majoră pe care ADIS și-a asumat-o față de membrii săi să o deruleze. În ciuda situației dificile, suntem convinși de faptul că vom duce la bun sfârșit și această sarcină, oferind în final cetățenilor municipiului Bacău și ai Zonei Metropolitane un contract câștigat în mod corect și transparent. Rezultatul acestei licitații și noul contract se vor reflecta în calitatea vieții fiecăruia dintre noi”, a declarat pentru Ziarul de Bacău Bogdan Seto, directorul executiv al ADIS.
Licitația lansată pe 18 decembrie 2018 se va desfășura electronic, iar firmele pot să depună oferte până pe 30 ianuarie 2019. Conform caietului de sarcini, ofertanții trebuie să fi avut în ultimii 3 ani cifre medii de afaceri de peste 37 de milioane de lei, să fi încasat din activități similare peste 18,5 milioane de lei anual și să fi transportat minimum 70.000 de tone de deșeuri pe an. Contractul se va semna pentru 8 ani.
Jona a zis
La Margineni sa le amintiti trantorilor din primarie ca Margineni nu e Las Vegas, e doar un catun oarecare si ca nu se justifica taxa scoasa din burta si votat de consilierii analfabeti sau evazionisti, cum sa platesti 500 lei taxa de salubritate pentru o tona de gunoi imaginata de putorile din primarie, dar ce, toti suntem neam cu functionarii ca sa fim scutiti de taxe si amenzi? Taxa sa fie ca peste tot, cum sa platesti in Margineni pentru un sediu social ca si pentru o firma din oras cu 4 angajati, duce primarul personal gunoiul cu roaba la groapa? Peste tot sa fie la fel, 10-12 lei de persoana si atat. Doar nu e mai grea tona la Margineni decat tona la Racaciuni sau alte comune, cand plateam 500 lei tona la Margineni, la altii mai prosti, nu ca la savantii analfabeti din catunul Margineni, astia plateau cam 280 lei tona, o fi astia de la 40km departare mai aproape decat Margineniul gard in gard cu orasul. Sa nu mai zic de de concursurile aranjate dintre functionari si neamurile lor, nu afli nimic despre nici o taxa, pe site-ul primariei este doar organigrama cu salariile nesimtite ale functionarilor care dorm in birouri, pentru ce sa platesti 500 lei pentru o tona de gunoi doar pentru ca asa vor cei din primarie, daca vor salarii mari sa mai depuna proiecte pentru fonduri europene, pentru ce sa fie soferii de la primarie slugile primarului, asta nu stie a conduce un Duster, poate sa il ia ca sofer pe militianul local, si asa are pensie si salariu de pomana, i-au mai cumparat si masina noua ca sa poata dormi in ea.