A cincea oferta publica primara de vinzare de obligatiuni ale Municipiului Bacau a fost finalizata cu succes. Toate cele 400.000 de obligatiuni, cu valoarea nominala de 100 de lei, au fost subscrise, iar indicele de alocare este 1 – a anuntat directorul pentru pietele de capital al Raiffeisen Capital & Investment, Bogdan Campianu.
In a treia decada a lunii august a inceput, la Bursa de Valori (BVB), oferta publica primara de vinzare de obligatiuni emise de Municipiul Bacau, din emisiunea a treia, transa a treia. Obligatiunile, cu simbolul bursier BAC26B, sint in numar de 400.000, au o valoare nominala de 100 de lei si pretul de vinzare tot de 100 de lei. Astfel, valoarea emisiunii este de 40 de milioane de lei. Dobinda, egala cu media dobinzilor interbancare la sase luni, la care se va adauga o prima de 0,85%, este platibila trimestrial, iar maturitatea obligatiunilor se va implini dupa 17 ani (principalul se va rambursa în 68 de rate trimestriale). Primaria Bacau a atras cele 40 de milioane de lei pentru rambursarea unui credit si realizarea unor investitii locale dintr-un credit de tip revolving, în valoare de 35 de milioane de lei, de la Raiffeisen Bank, urmind ca restul banilor (5 milioane de lei) sa fie utilizati pentru dezvoltarea Centrului Expozitional si de Afaceri Bacau.
Obligatiunile care fac obiectul ofertei reprezinta transa a treia din a treia emisiune de obligatiuni ale Municipiului Bacau aflate pe Bursa, din cele cinci emise in total. Oferta a fost intermediata de SSIF Raiffeisen Capital & Investment.
Investitorii au incredere in obligatiuni
Obligatiunile municipale sint instrumente cu venit fix, avantajoase atit din perspectiva investitorilor, dar si a emitentilor. Administratiile publice care recurg la o astfel de finantare pentru obtinerea unor costuri inferioare creditelor bancare sint vazute cu incredere de investitori. Investitorul care achizitioneaza obligatiuni municipale va primi, la scadenta, suma cu care a imprumutat emitentul – valoarea nominala a obligatiunilor – plus o dobinda, care vine trimestrial sau semestrial. Unele obligatiuni au o accesibilitate buna, in sensul ca se pot cumpara sau vinde frecvent. Un exemplu, in acest sens, pot fi obligatiunile Bacau, unde o lichiditate potentiala este asigurata de grupul bancar care a derulat oferta. La BVB mai sint tranzactionate 23 de emisiuni, lansate de zece primarii si doua consilii judetene. Intre acestea, emisiunea BAC26 a Municipiului Bacau, cu 100 de lei valoare nominala, a ajuns la 100,50 de lei, iar BAC26A la aceeasi valoare. Ieri, 1 septembrie, BAC26B a intrat la tranzactionare si avea, la prima ora deja doua tranzactii.
La inceput de drum
In Romania au mai existat si tentative nereusite de lansare de obligatiuni municipale, inclusiv pe pietele internationale (Sinaia, decembrie 1996), insa emitentii nu au primit avizul necesar din partea Ministerului Finantelor. In alte tari foste socialiste, autoritatile locale au inceput sa emita obligatiuni municipale inca din 1995, Polonia fiind prima tara din Europa de Est in care aceste titluri sint folosite pe scara larga pentru atragerea de finantare pentru investitii.
Lasă un răspuns