RODAI – documentul administrativ special de insotire fara de care transportul de produsae accizabile nu poate fi efectuat, in Romania, in conditii legale, va fi inlocuit de EMCS (Excise Movement and Control System) – sistemul electronic de monitorizare a miscarilor cu produse accizabile intre statele membre ale Uniunii Europene, in regim suspensiv. Consiliul Europei a emis, in acest scop, o directiva care ofera baza legala pentru controlul produselor accizabile. Romania este primul stat al UE care a pus in aplicare noul sistem, iar de la 1 octombrie acest sistem trebuie sa opereze.
„Noul sistem – spune directorul coordonator al Directiei Judetene pentru Accize si Operatiuni Vamale Bacau, Valentin Grosu – va permite miscarea intracomunitara a produselor accizabile fara a mai fi nevoie de tot felul de documente si hirtii. Parlamentul European a impus o conditionare stricta tuturor statelor din Uniune, care priveste produsele accizabile. Romania are, acum, sistemul RODAI, aferent teritoriului national”. Agentul economic duce marfa la destinatar, insotita de RODAI pina la vama, pe care o verifica vamesul. Destinatarul vizzeaza documentul, pe care Vama romana il confirma ulterior. Practic, in unele situatii, dupa depasirea granitelor vamesii romani nu mai pot avea controlul asupra miscarii marfurilor. Operatiunea vamala putea fi inchisa pe documente, dupa ce destinatarul confirma primirea, dar in realitate marfa putea ajunge pe o linie de contrabanda.
Luati parola din timp!
Asadar, la noi sistemul va functiona de la 1 octombrie, iar cine nu a luat parola pentru folosirea noului sistem de control nu va mai putea opera transport de produse accizabile. In UE, noul sistem intra in functiune de la 1 aprilie 2010. „Este o problema de care trebuie sa tina cont toti operatorii care lucreaza cu produse accizabile, in primul rind antrepozitele utilizatori finali, care iau marfa in regim suspensiv (fara plata accizei) pentru a o introduce in procesul de productie” – a precizat Valentin Grosu. Printre cei care folosesc sistemul de control se numara si spitalele sau casele de batrini, care folosesc alcool medicianl, nu doar intreprinderile profilate pe folosirea de produse accizabile. Controlul se face pentru orice cantitate de produs.
Comunicarea se face pe internet
Noul sistem asigura rapiditatea transmiterii documentelor administrative de insotire a marfurilor, electronic, si verifica transportul pe etapele lui. Sint urmarite transporturile de tutun, alcool, bauturi alcoolice si produse energetice, dar si operatorii de transporturi in regim suspensiv. Se creaza si un sistem rapid de schimb de informatii intre autoritatile vamale sau fiscale cu atributii in administrarea accizelor. Sistemul permite inclusiv vinzarile la distanta. „Am avut multe cazuri in care s-au achizitionat din spatiul intracomunitar diferite produse accizabile (cafea, bauturi spirtoase de calitate etc.). De la 1 aprilie 2010, acestea vor mai putea fi aduse numai in baza codului EMCS. Astfel se vor elimina fenomenele comerciale ilicite – a conchis directorul coordonator al Vamii Bacau. Inaintea deschiderii sistemului, la noi, vom cere, impreuna cu Garda Financiara, de la Intrastat, toate achizitiile intracomunitare de produse accizabile, pe care noi acum, intracomunitar nu le controlam, ca si cum marfa ar veni de la Bacau la Focsani, nu din Austria in Romania”. Intrastat este baza de date la care raporteaza date, inclusiv statistice, toate statele UE.
Lasă un răspuns