Avem o problema: Guvernul nu mai are de unde plati salariile la toti bugetarii. Pentru a rezolva acest caz exista doua solutii: fie dai afara din bugetari, fie cresti incasarile la buget.
Ca intotdeauana, Guvernul a decis sa mearga pe calea cea mai usoara dar care are consecintele cele mai rele: pina in 2015 vrea sa elimine 326.000 de salariati din sectorul bugetar. Oficial, eliminarea se va face pe cale „naturala”, prin pensionari si plecari voluntare. Neoficial, este suficient sa ne uitam cum sint concediati angajatii din invatamint zilele acestea: la nimereala.
Oricit praf in ochi ni s-ar fi aruncat vara asta, România nu are mai multi bugetari decit alte tari ale UE. Raportat la mia de locuitori, România are 80 de bugetari in timp ce Polonia are 95 iar Norvegia are 182. Diferenta este ca Polonia sau Norvegia isi permit sa plateasca salariatii din sectorul public pentru ca – in primul caz – au fost aplicate politici economice care au permis tarii sa fie afectata foarte putin de criza, iar – in al doilea caz – tara are o populatie activa mult mai numeroasa si o economie bazata pe producerea de valoare adaugata mare.
La noi, insa, cu economia pusa pe butuci de ani de zile, politicile economice au fost adoptate de Guvern ori la nimereala, ori pe principiul „sa scoatem bani trimestrul asta, dupa aia mai vedem”. Pusi cu biciul pe agentii economici si pe afaceristi (atunci cind nu au fost indicati drept „dusmani ai poporului”), guvernantii au reusit sa creasca ponderea economiei negre si gri – sa ne amintim doar de prostia monumentala cu impozitul forfetar.
Din acest motiv, incasarile la buget au scazut tot mai mult. Si asa se face ca in ultimul trimestru al acestui an, bugetarii vor fi platiti, mai mult ca sigur, cu banii de la FMI.
Celor de la Putere le place sa aminteasca mereu de restructurarea produsa in sistemul privat pentru a argumenta necesitatea unei restructurari si in sectorul public. Problema este pusa gresit: in sectorul privat angajatii ramasi vor munci mai mult pe bani mai putini. Or, in sectorul public este imposibil sa faci aceeasi treaba cu angajati mai putini. E imposibil sa restructurezi judecatori si procurori in momentul in care deja exista un deficit de magistrati. Sa dai afara medicii si asistentii din spitale in momentul in care spitalele nu au personal suficient, sa dai afara politisti in momentul in care, din cauza crizei, creste numarul infractiunilor sau sa dai afara profesori in situatia in care si asa nu exista suficiente cadre calificate iar ultimele generatii de elevi sint din ce in ce mai slabe?
Calea cea mai usoara are intotdeauna efectele cele mai perverse.
Lasă un răspuns