Numarul investitorilor „speculativi” pe piata de capital, interesati de actiunile societatilor de investitii financiare a crescut mult fata de cel din anii precedenti, dar este inca nesemnificativ comparativ cu masa de actionari ai acestor emitenti.
Presedintele SIF Moldova Bacau, Costel Ceocea, crede ca in categoria investitorilor speculativi ar putea intra inclusiv fondurile de investitii, chiar cele straine, foarte interesate sa intre in piata, sa gestioneze, in general, pe termen mediu. „Astfel de investitori sint foarte multi in comparatie cu anii precedenti, dar foarte putini fata de masa de actionari, cu aparitii periodice din punct de vedere al prezentei lor in piata in aceasta calitate de investitori speculativi – a precizat Costel Ceocea. Sint unii care, intr-adevar, in raport cu reglementarile aplicabile la aceasta data, pot fi incadrati in aceasta categorie”.
„Spelucativ” este un atribut de calitate al investitorului pe piata de capital (sa nu fie confundat cu speculantul!), care, astfel, este un investitor initiat. Un speculator doar nativ, care intelege fenomenul, intra mai greu in categoria initiatilor. Cei mai multi „speculativi” sint cei care se documenteaza, folosesc analize tehnice fundamentale. Dar nu sint si nu vor fi niciodata foarte multi in comparatie cu reglementarile actuale. „Eu cred ca sint citeva sute – a conchis presedintele SIF Moldova. N-am inclus aici alte sute de persoane fizice si juridice nerezidente, care reprezinta din actionariatul nostru peste 10%, pentru ca inca nu s-au manifestat foarte prezenti in citeva momente cheie, decisive pentru noi, in adunarile generale ale actionarilor. Importanti sint pentru noi mai ales din punct de vedere al momentului de raportare a unor rezultate, a unor performante, si mai ales din ceea ce inseamna o gestionare a perceptiilor si a dorintelor pe care le au”.
Presedintele SIF Moldova crede ca societatile de investitii financiare sint si ar trebui sa ramina organisme de plasament colectiv: „Cred ca ar trebui sa pornim de la incercarea de a defini foarte clar, atit noi, dar mai ales piata, institutiile pietei de capital, cine sintem si ce ne dorim sa ramina SIF-urile, daca pornim de la ceea ce s-a constituit sau s-a avut in vedere la momentul aparitiei SIF-urilor, ca si continuatoare ale fostelor Fonduri ale Proprietatii Private, sau daca pornim de la natura capitalului social incredintat spre administrare, precum si calitatii ulterioare dobindite in piata de capital de SIF-uri ca membre ale Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv – UNOPC (acum Asociatia Administratorilor de Fonduri) si de un an membri ai Asociatiei Europene a Administratorilor de Fonduri si de Organisme de Plasament Colectiv – EFAMA. Trebuie sa ne uitam la natura si structura capitalului pe care l-am primit in gestiune si, nu in ultimul rind, al responsabilitatii pe care o avem vizavi de cei pe care i-am definit din punctu de vedere al apetitului lor investitional la momentul in care s-a derulat si finalizat procesul de privatizare in masa”.
SIF-urile au o structura cu o dispersie foarte mare a actionariatului. Numai SIF Moldova are aproape sase milioane de actionari.
Lasă un răspuns