Administrația Bazinală a Apelor (ABA) Siret recunoaște că inundațiile apărute la subsolurile blocurilor din zona Subex au apărut ca urmare a umplerii lacului de la Insula de Agrement. Asta, după ce instituția a negat această posibilitate, trimițând chiar un drept la replică Ziarului de Bacău, după materialul publicat acum două săptămâni.
Reamintim că mai mulți cetățeni care locuiesc în apropiere de Insula de Agrement s-au plâns că apa le-a ajuns în subsol, acolo unde aveau beciuri și boxe, iar cei de la ABA Siret, prin purtătorul de cuvânt, au declarat că “apa este sub nivelul de retenție, oricum. Am discutat cu colegii mei și nu pot fi probleme la blocurile din zonă, din cauza apei din lac”.
Apa de la Insulă va fi menținută cu jumătate de metru sub nivel
De atunci însă, nivelul apei din lacul de la Insulă a fost scăzut puțin câte puțin. În zona podului de la intrare, lacul arată acum mai mult ca o baltă. Iar veștile nu sunt tocmai bune, reprezentanții ABA Siret susținând că problema este una de durată.
„Nivelul în lac a fost coborât cu jumătate de metru și se monitorizează rezultatele. Procesul de scădere din freatic este de durată și diferă în funcție de zonă”, a declarat Georgiana Cernat, purtător de cuvânt al Administrației Bazinale de Apă Siret.
mirel a zis
Dar a fost castigat ramasagul(sic!!!).
Fix a zis
Aha , s-au trezit inginerii din ei ! Că doar nu or fi făcut toți facultatea la școala de partid din Moscova , precum tatucul Iliescu !
ko a zis
Inainte…era apa garla la insula. Ne plimbam cu barca, colacii, camerele de tractor. Blocurile erau tot acolo…nu se inundau subsolurile? Ce draci au acuma? S-o bulit hidroizolatia de la fundatie? Poi….la teaba, locatari, izolati! Primaria…refaceti hidroizolatia la dig, nu mai trageti de timp!
mirel a zis
De teoria vaselor comunicante ai auzit?Ai 2 clase mai mult ca trenul. Inainte de umplerea lacului trebuiau facute masuratori topo si sondaje privind nivelul hidrostatic si posibilitatea ascensiunii apei in zonele limitrofe. Dar ramasagul este ramasag si trebuia castigat. Acum daunele sa le plateasca noua conducere de la ABA Siret si cu ceilalti conducatori.
gigiexpertu a zis
@mirel mai citeste o data (de doua ori , de cate ori vrei tu pana pricepi) ce a scris omul mai sus. el zice ca inainte sa se colmateze lacul inainte de 89 si prin anii 90 lacul ala era plin , apa cacalainen din mal in mal ,cel putin jumatate de metru mai sus decat a fost maximul acum , cel putin pe malul dinspre saucesti apa avea peste 1,80m la 2-3m de mal. ei…atunci nu comunicau vasele ? nu se inundau subsolurile ? singura diferenta stii care e ? pe linia digului s-a construit foarte mult in anii astia , orice constructie necesita sapataturi , poate s-a bulit ceva pe undeva la dig. dar tu mai zi-i cu nivelul hidrostatic ca-s si eu curios , chiar am scos un carnetel si notez….
eu a zis
sa nu mai zic si partea cu targul auto care este f joasa. cand lacul era plin ochi in vremuri de mult uitate cum de nu era apa?
mirel a zis
Catre GIGIEXPERTUL: Noteaza pe carnetel:
1. -decolmatarea in zona canalului de langa pod nu a fost facuta decat in proportie de 60% deoarece trestia a ramas in interior;
2. -la umplere pentru a acoperii trestia a fost depasit nivelul initial cu cel putin 0,70 m;
3. – terenul acolo este un pietris(teren necoeziv) care permite circulatia apei, ridicarea nivelului;
4. – blocurile de langa LIDL care au cota pardoselii parterului mai sus, respectiv cota subsolului, nu au avut de suferit;
5. – blocurile de pe Milcov unde cota subsolului este mai jos au avut de suferit. Coborarea cotei apei din acest canal cu 0,50 m a condus deocamdata la o stabilizare dar nu definitiva;
6. – din acest motiv am spus ca inainte de umplere trebuia realizata o masuratoare topografica in cote absolute a nivelului fundului de albie, a cotelor din subsolurile de pe Milcov si apoi gandita cota de umplere a canalului.
Daca mai ai un caiet disponibil iti voi spue si altele.
adi a zis
nivelul nu a ajuns deloc la nivelul maxim pt ca pe baza barajului exista urma vechiului nivel. nu a fost atins deloc acel nivel.
gigiexpertu a zis
@ mirel – gata sefu , am fost si am facut rost de o basculanta de caiete.
1- ce are a face decolmatarea cu nivelul maxim al apei ? ca fundul albiei e mai jos sau mai sus e vax . conteaza la ce nivel maxim ajunge apa. si ia ca reper insasi insula , nu trestiile. nivelul maxim al apei nu a crescut fata de anii 90, ca asta ar insemna ca insula sa fie sub apa. sau poate s-o fi inaltat cota insulei. mai stii ?
2- vezi punctul 1. 70 cm peste cota de acum 20-30 de ani ar insemna ca pe terenurile de tenis (daca or mai fi ) sa joci polo
3- cam peste tot in oras dai de un strat de pietris ca pe aici cu multi ani in urma a trecut cursul vechi al Bistritei ( vezi zona Cascada )
4- logic , daca esti 1 cm mai sus decat nivelul maxim din lac nu ar trebui sa ai probleme
5 – QED si ai zis-o cu tastele tale . scade apa in lac ( nivelul maxim , cota pe luciul apei ) scade si apa in beci
6 – masuratoarea aia exista si se cheama STEREO 70 . trebuie doar sa gasesti borna si sa transmiti cotele in stanga si in dreapta.
poti sa fi si sub nivelul apei din lac si sa nu ai probleme. iti faci hidroizolatie cum trebuie si te doare la bascheti de apa. cand s-a construit „Casa Albastra ” prin 92-93 , fiind pe cursul vechi al Bistritei , au scos baietii la apa de le-au iesit ochii pana s-au vazut cu fundatiile iesite din pamant.
daca te uiti cum se executa un dig vei vedea ca se incepe cu un dop de argila impermeabila tocmai pentru limitarea infiltratiilor . acest dop se continua cu un ecran de etansare . toata zona stefan cel mare e sub nivelul apei din lacul de acumulare si totusi nu da nimeni la vasle.
si revin la controversa initiala ….. e de vina apa din lac sau e de vina ca unii au sapat sub aceasta cota si acum miorlaie degeaba? mai erau aia de pe la bucuresti care-si facusera casele la capatul pistei aeroportului si apoi miorlaiau a paguba si amenintau cu petitii : ” ca domle , sa se inchida aeroportul ca noi nu putem dormi”. genul ala de „inteligenti”
ko a zis
Mirelus, tata, esti doxa, dar topometria ta nu ma convinge sa retrag ceea ce am spus! Ne-am plimbat cu barca, am locuit pe Alecu Russo, apoi pe Milcov si nu ne-am inundat!S-o fi inaltat ea panza freatica…da…
Damocles a zis
Called it: https://ziaruldebacau.ro/foto-umplerea-lacului-de-la-insula-a-inundat-zeci-de-subsoluri-in-zona-suruburi-aba-siret-neaga-si-refuza-sa-faca-verificari-fara-reclamatii-oficiale/
Marius a zis
Ghinion, acel nou santier e intr-o zona in care se infiltreaza apa…probabil se infiltra acolo si inainte, cand era lacul plin, dar… acolo nu era bloc.
adrian a zis
timpul s-a scurs…ca toate realizarile PSD minunea a tinut 3 zile …ma rog, trei saptamani.
mirel a zis
Pentru caietul 1:
1. Nerealizand decolmatarea completa in zona canalului de langa pod cota umplerii cu apa a fost mai sus decat cea initiala;
2. Daca nu a fost realizata decolmatarea in acea zona a fost realizata o cota de albie superioara celei initiale. Inainte de interventie apa nu era pana la varful taluzului;
3. Cunosc foarte bine ca pe acolo trecea albia Bistritei, dar la decopertarea ovoidului unde este parcarea acum apa freatica era la – 2,50 – 3,00 m fata de cota terenului, cam cu 0,20 – 0,30 m
mai sus fata de cota inferioara radierului ovoidului – la nivelul apei din lac;
4. Nu avea cum sa fie apa cu 1 cm deasupra lacului in zona canalului;
5. Este normal daca scade apa din canal scade si apa din zona joasa unde sunt subsolurile la blocurile vechi de pe Milcov. (lucru facut de ABA Siret). Daca nivelul de apa din lac a fost mai jos nu a aparut apa in aceste subsoluri;
6. Masuratoarea in STEREO 70(cota Marii Negre) in care se fac curbe de nivel cu cote absolute inclusiv X,Y si Z(cunosc foarte bine aceasta problema) era necesara inainte de umplere pentru a verifica Z de la subsolurile din zona joasa Milcov;
7. Despre Casa Albastra initial in 1991 Hotel sportiv iti pot da informatii suplimentare: cota radierului general era la aproximativ 4,50 – 5,00 m fata de CTN, nivelul hidrostatic era la – 2,50 m fata de CTN. Pentru realizarea lucrarilor de terasamente s-a realizat o sapatura generala pana la cota inferioara radierului, base pe contur si a fost scoasa apa cu 4 pompe care lucrau 24 ore pe zi. Aceleasi probleme au fost si la cele doua constructii care au la acoperis o piramida, dar la fundatii izolate;
8. Blocurile din Stefan cel Mare au fundatii continui care stau deasupra nivelului hidrostatic, cota pardoselii subsolului fiind mai sus cu 0,60 m decat cota nivelului hidrostatic;
9. La blocul care se face acum cota sapaturii initiale era deasupra apei iar dupa umplerea lacului aceasta cota s-a ridicat. Eu nu am spus de ei ci de cei din blocurile de pe Milcov care in 1990 sau pana a fost inceputa decolmatarea nu aveau apa in subsol iar acum cand s-a facut umplerea a aparut.
Mioara a zis
Asta-i psd-ul…….promite ca face…..si face un mare kkt…… Un pariu facut pe spinarea unor oameni nevinovati….. Votati psd….
gogu a zis
atat te duce mintea, atat spui
mierlusca a zis
Nu este nici o problema…O sa creasca din nou balarii,boscheti,tufe si uite asa se reia de la capat!!!!