• în funcție de sistemul contabil aplicat, termenele sînt 8 și 15 august 2003 • amenzile pentru nerespectarea termenlor sînt de la un milion la 15 milioane de lei
În premieră, raportările contabile nu se mai primesc la administrațiile financiare decît pe dischetă și listate, nu pe vechile tipuri de formulare. Agenții economici, indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate și de reglementările contabile aplicate, inclusiv persoanele juridice aflate în curs de lichidare, pînă la terminarea lichidării, au obligația să întocmească și să depună raportări contabile la 30 iunie 2003 la unitățile teritoriale din județ ale Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău. Maricel Radu, purtător de cuvînt al DGFP, spune că persoanele juridice vor întocmi și prezenta la unitățile teritoriale din județ Bilanțul (cod 10), Contul de profit și pierdere (cod 20) și Nota explicativă (cod 30).
„Datele care se raportează în formularul «Contul de profit și pierdere» sînt cumulate de la începutul anului pînă la sfîrșitul perioadei de raportare, iar la plățile restante se înscriu sumele de la sfîrșitul perioadei de raportare care au depășit termenele de plată prevăzute în contracte sau acte normative”, precizează Radu.
Persoanele juridice trebuie să procure de la administrațiile financiare discheta conținînd normele metodologice, formularistica necesară și programul de verificare cu documentația de utilizare aferentă, urmînd să depună la Fisc discheta și raportările contabile la 30 iunie 2003 listate, semnate și ștampilate, împreună cu o copie de pe codul fiscal/codul unic de înregistrare, raportul administratorului, precum și o copie a balanței de verificare a conturilor sintetice. „Menționăm că depunerea de către toți agenții economici a raportărilor contabile la 30 iunie 2003 pe dischetă a fost impusă de necesitatea asigurării unei transmisii și prelucrări rapide și corecte a informațiilor”, informează Maricel Radu.
Persoanele juridice care nu au desfășurat activitate de la data înființării pînă la 30 iunie 2003 nu întocmesc raportări contabile la 30 iunie 2003, urmînd să depună la unitățile teritoriale ale Finanțelor o declarație pe proprie răspundere, care să cuprindă denumirea completă (conform certificatului de înmatriculare); adresa și numărul de telefon; numărul de înregistrare la Registrul Comerțului; codul fiscal/codul unic de înregistrare; capitalul social.
Maricel Radu anunță persoanele juridice care aplică Reglementările contabile simplificate, armonizate cu directivele europene, că trebuie să depună raportările pînă la data de 8 august 2003. Persoanele juridice care nu au desfășurat activitate de la înființare pînă la 30 iunie 2003, trebuie să-și depună declarațiile tot pînă la 8 august. De asemenea, persoanele juridice care aplică Reglementările contabile armonizate cu Directiva a patra a Comunităților Economice Europene și cu Standardele Internaționale de Contabilitate, inclusiv cele care efectuează retratarea situațiilor financiare ale anului precedent, au obligația depunerii raportărilor pînă la data de 15 august 2003. Persoanele juridice reglementate și supravegheate de Comisia Națională a Valorilor Mobiliare trebuie să depună raportările contabile pînă la 15 august 2003.
În județul Bacău, trebuie să îndeplinească această obligație depășește 10.000 de persoane juridice. Pentru nedepunerea în termen a raportărilor, amenzile prevăzute de Legea 82/1991, republicată, sînt de la un milion la 15 milioane de lei. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns