Criza deșeurilor în județul Bacău se amână câteva zile. Eco Sud anunță că nu va suspenda începând cu 7 ianuarie 2020 activitatea de la unicul depozit de deșeuri al județului Bacău (Celula 2) și fixează un nou termen.
Pe 16 decembrie 2019, Eco Sud SA a notificat toți primarii din județ și ADIS (Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Salubrizare) că sistează pe 7 ianuarie 2020 recepționarea gunoiului adunat din județul Bacău. Cele 400 de tone de deșeuri care se produc zilnic ar fi urmat să rămână pe străzi, iar municipiul Bacău ar fi urmat să acumuleze 150 de tone pe zi.
Ce vrea Eco Sud?
Eco Sud, firma care a câștigat în urmă cu câțiva ani licitația pentru operarea Celulei 2, cere de la ADIS ajustarea și modificarea tarifelor, dar reclamă și o pierdere de 450.000 de lei lunar.
Ajustarea cerută de Eco Sud ar trebui să se facă potrivit Indicelui Prețurilor de Consum comunicat de INS, iar modificarea ar presupune actualizarea tarifelor în funcție de condițiile reale de prestare a activității, când intervin schimbări majore în structura costurilor.
Dacă în urmă cu un an, criza deșeurilor a fost declanșată, pe lângă neplată, de apariția taxei pentru „contribuția la economia circulară”, de 30 de lei pe tonă, acum Eco Sud va trebui să încaseze 80 de lei pe tonă. Contribuția la economia circulară care are ca scop încurajarea reciclării, iar taxa ajunge la stat.
Operatorul gropii de gunoi a Bacăului încasează acum pentru depozitare 89 de lei + TVA pe tonă și cere, de la 1 ianuarie 2020, 165 lei + TVA pe tona de deșeuri, în creșterea prețului fiind incluse ajustarea și majorarea. Banii sunt plătiți de primării prin ADIS, din taxele de salubrizare achitate de populație și agenții economici.
În prețul depozitării intră și sortarea deșeurilor reciclabile, care va crește de la 3 lei pe tonă la nu mai puțin de 1.348 de lei pe tonă. Motivul este cantitatea extrem de mică de deșeuri reciclabile colectate separat și aduse la stațiile de sortare de la Bacău, Onești și Moinești. Practic, din 12.000 de tone lunar, doar 150 de tone se colectează separat, deși normele indică un necesar de minimum 10% din cantitate.
Nou termen limită
După amenințarea din decembrie 2019, între Eco Sud și ADIS au avut loc discuții telefonice și s-a purtat o corespondență scrisă, în urma cărora operatorul Celulei 2 a cerut rezolvarea solicitărilor până pe 20 ianuarie 2020, dată până la care nu va mai suspenda activitatea.
Lasă un răspuns