Comisia Naţională de Prognoză estimează într-o statistică a principalilor indicatori economico-sociali în profil teritorial veniturile salariale nete pe judeţe şi regiuni.
Potrivit estimării realizată de CNE, Bacăul va ajunge în anul 2023 pe locul 4 în regiunea Nord-Est, după Iași, Botoșani și Vaslui. Asta în condițiile în care anul trecut, Bacăul s-a situat pe locul 2 în regiune, după Iași, cu un venit salarial net de 2585 de lei.
Așa cum se observă pe graficul realizat de CNE, Bacău va fi ajuns anul acesta de Botoșani, urmând ca pe finalul perioadei prognozate să fie depășit și de Vaslui, singurele județe cu venituri salariale mai mici fiind Neamț și Suceava.
Din punct de vedere regional, anul acesta cea mai performantă regiune va fi, la fel ca în 2019, Bucureşti-Ilfov, cu o medie salarială de 4.380 lei. Urmează Regiunea Vest, cu 3.240 lei şi Centru, cu 3.148 lei. Regiunile codaşe sunt Sud-Est (2.854 lei), Sud-Muntenia, cu 2.910 lei şi Nord-Est, cu 2.941 de lei. Trendul se va menține până în 2023.
Din punct de vedere al județelor, cele mai atractive din punct de vedere salarial rămân Bucureştiul, care va fi singura unitate administrativ-teritorială din România unde salariul mediu net va depăşi ”borna” de 4.500 de lei, urmând să ajungă la 4.533 de lei în 2020. Pe locul doi ca atracţie din punct de vedere a valorii muncii prestate este Clujul, unde, în 2020, se va câştiga salariul mediu net de 3.887 lei. Timişul completează podiumul cu o estimare de 3.742 lei/lună/angajat. Salariaţii din Iaşi vor câştiga 3.450 de lei, iar salariaţii din Ilfov vor primi, în medie, suma de 3.424 de lei.
sursă – Adevărul
STAN a zis
Cum ramane cu declaratia anterioara?
https://ziaruldebacau.ro/benea-replica-pentru-palar-judetul-bacau-este-in-topul-cresterii-economice-la-nivel-national/
Cifrele si comunicatele oficiale contrazic propaganda si confirma ceea ce noi vedem la tot pasul.
Mihnea a zis
Numai cei de la Institutul National de Statisca stiu ce date si factori au luat in calcul cand au facut prognozele respective. Oricum, luand prognoza chiar si asa cum este, sporul de aproximativ 160 de lei pe an la salariu mi se pare tras de par fata de realitate, chiar daca inflatia e constanta salariile cresc mai lent si mai rar.
Ar fi bine de stiut macar cam ce numar de salariati (cu acte) sunt in fiecare judet la momentul de fata. Totodata, cam cati din totalul de salariati dintr-un judet se afla la nivelul mediu de salarizare. Macar asa ne-am face o idee clara.
Degeaba Botosaniul va fi pe locul doi daca judetul are aprox. 55000 de salariati si poate doar 6000-8000 se afla la nivelul mediu de salarizare iar restul la minim. Raportam la Iasi cu peste 170.000 de salariati (unde probabil mai bine de 20% sunt la nivel mediu de salarizare) si Bacau cu 115.000 de salariati.
NU a zis
Sunt cu totul alta macar de peste salariile cu cresterea economica.Salariile depind de angajatori si de productivitate, cresterea depinde de investitii.
Florin a zis
Buna intrebare. Ma mir ca nu au cenzutat comentariul, au mai nou si obiceiul asta.