Compania austriaca Petrochemical Holding GmbH, care administreaza, din anul 2007, in calitate de actionar principal, societatea Rafo Onesti, crede ca programul dezvoltat si aplicat aici creaza conditiile necesare pentru renasterea industriei petrochimice din Romania. Petrochemical vede aceasta intr-o companie „vertical-integrata, cu participarea statului”. Investitiile pregatite pentru Rafo de compania austriaca au ca scop modernizarea radicala a rafinariei si obtinerea randamentelor maxime in motorina, benzen si paraxilena, dar si a propilenei cu grad mare de polimerizare. Astfel, Petrochemical Holding vede renasterea Industriei Complexului Petrochimic din Romania.
Intr-un documentar pe aceasta tema, cei de la Petrochemical spun ca sinergia Rafo cu productia de etilena-propilena de la Petrochemical Arges, impreuna cu productia de clor, PVC si a oxidului de proprilena de la Oltchim, sub aceeasi conducere, ar permite asigurarea functionarii permanente a tuturor intreprinderilor petrochimice si chimice atrase, de la prelucrarea titeiului, in Rafo, pina la obtinerea produselor petrochimice, in Petrochemical Arges si Oltchim Rimnicu Vilcea. Produsul final dintr-o intreprindere ar putea fi materie prima pentru cealalta. De asemenea, s-ar obtine diminuarea influentei pretului materiei prime, pentru ca titeiul va avea efect asupra costurilor de productie, pe baza organizarii obtinerii produselor petrochimice cu valoare adaugata (PETF – Polietilena Tereftalata, polistiren, PVC, poliuretan).
Mai multe servicii, mai multi bani la buget
Dezvoltatorii proiectului sustin ca acesta ar atrage finantare prin micsorarea sensibila a cheltuielilor cu modernizarea productiei si crearea de noi produse. Astfel, ar fi dezvoltate produse petrochimice noi, de inalta rentabilitate, sistind productia benzinei pentru consum auto, care are piata de desfacere in scadere in Romania si in Europa, si scaderea fabricatiei de produse secundare cu cerere redusa (cum este acidul clorhidric), dar se poate insista pe o prelucrare avansata a semifabricatelor aromatice. Tot in proiect se mai sustine ca ar putea fi create locuri de munca noi, iar baza de impozitare ar fi largita. Ar fi antrenate in proiect companii de service, logistica, terminale portuare etc.
Efecte sociale si economice
Recenta vizita a presedintelui Traian Basescu la Rafo a dat noi aripi sperantei ca statul roman va sustine programul de modernizare a rafinariei, prin acordarea unei garantii la creditele bancare necesare investitiilor. Cu sau faca proiectul Complexului Petrochimic al Romaniei, modernizarea Rafo va continua si va mai inghiti 330 de milioane de euro. Efectele sociale ale acestui proiect sint vazute, in special in crearea de noi locuri de munca, inclusiv in timpul procesului de modernizare de la Rafo, dar si in parteneriatele de productie ulterioare. De asemenea, se intrevede o trecere rapida la fabricatia de produse cu un nivel inalt de prelucrare si la dezvoltarea unui program de inlocuire a produselor importate, benefic pentru companie si pentru balanta comerciala a Romaniei. Studiul tehnic de fezabilitate a fost pregatit de companii cunoscute pe piata – Stone and Webster (UK), si GTC Tehnology (SUA). Dupa modernizare, Rafo va avea 11 procese tehnologice.
gigi a zis
Am adormit citind povestile unora.
... a zis
gogosi de adormit prostii! Trec alegerile si marinarul uita instantaneu de JAFO, nu-i asa?!