În declarația sa politică „De Ziua Internațională împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor, 12 iunie, Guvernul PNL să dea dovadă, cel puțin acum în al 12-lea ceas, de respect față de copiii români și să mărească alocațiile”, deputatul băcăuan Claudiu-Augustin Ilișanu transmite următorul mesaj: ,,În fiecare an la data de 12 iunie se celebrează Ziua Internațională împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor care în contextul pandemiei COVID-19 și a schimbărilor economice poate împinge milioane de copii vulnerabili la prestarea unor forme de muncă.
Ziua Internațională Împotriva Exploatării prin muncă a Copilului 2020 se concentrează pe impactul crizei asupra minorilor. Pandemia COVID-19, precum și dezechilibrele economice și ale pieței muncii rezultate au un impact imens asupra vieții și a mijloacelor de subzistență la nivel mondial. Din păcate, copiii sunt adesea primii care suferă. În aceste circumstanțe protejarea copiilor de exploatarea prin munca este mai importantă ca niciodată. Specialiștii estimează că 152 de milioane de copii prestează diverse forme de muncă, dintre care 72 de milioane în condiții periculoase. Acești copii prezintă acum un risc și mai mare de a se confrunta cu circumstanțe dificile pentru vârsta și formarea lor”.
Claudiu-Augustin Ilișanu afirmă în continuare: ,,În acest an, Ziua Internațională Împotriva Exploatării prin muncă a Copilului se derulează sub forma unei campanii on-line și este organizată în comun cu Marșul global Împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor și Parteneriatul Internațional pentru Cooperare în domeniul Muncii Copiilor în Agricultură. Un document al UNICEF privind impactul COVID-19 asupra implicării copiilor în diferite forme de muncă ce va fi lansat pe 12 iunie, dezbate opiniile specialiștilor, conform cărora pandemia încetinește progresul privind eradicarea exploatării prin muncă a copiilor. Aproape unul din zece copiii din întreaga lume este implicat într-o formă de muncă. Chiar dacă numărul copiilor ce lucrează a scăzut cu 94 de milioane începând cu anul 2000, totuși rata de reducere a încetinit cu două treimi în ultimii ani. Implicarea în forme de muncă considerate periculoase a copiilor poate avea urmări în dezvoltarea lor fizică, psihică, socială sau educațională. În statele mai puțin dezvoltate, mai mult de unul din patru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 17 ani sunt angajați în forme de muncă considerate periculoase pentru sănătatea și dezvoltarea lor. La nivel global situația arată în felul următor: 9% dintre copiii din țările cu venituri medii mici prestează o formă de muncă, în timp ce în țările cu venituri medii procentul copiilor care lucrează este de 7%.
Între Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale ONU se află și reducerea muncii în rândul copiilor sub toate formele sale până în 2025. Comunitatea mondială trebuie să facă pași rapizi către reducerea sau eliminarea acestui fenomen în rândul copiilor prin măsuri precum creșterea nivelului de trai, justiție socială și eliminarea inegalităților economice dintre clasele sociale, extinderea accesului precoce al copiilor spre oportunități de dezvoltare în familiile vulnerabile, accesul tuturor copiilor la educație gratuită. România actuală este departe de aplicarea unor astfel de măsuri pentru generațiile sale tinere. Guvernanții PNL nu includ în perspectivele lor copiii. Ignoranța liberalilor față de nevoile copiilor români se vede prin inegalitățile pe care le-au creat în ceea ce privește accesul la educația on-line, cu discrepanțe clare între copiii din mediul rural cu mai puține șanse de participare la lecțiile on-line și copiii cu mai multe posibilități din mediul urban. Guvernul PNL ignoră realitatea și nevoile copiilor. PSD le-a oferit soluții clare pentru dublarea alocaţiilor, o necesitate urgentă. Viitorul copiilor nu se negociază și nici nu se amână. Guvernul PNL tergiversează în continuu aplicarea legii privind mărirea alocațiilor. Încă din luna decembrie a anului trecut Parlamentul a votat legea privind dublarea alocaţiilor de la 150 la 300 de lei pentru copii între 2 şi 18 ani şi de la 300 la 600 de lei pentru copiii cu handicap”.
Ilișanu conchide: ,,Solicităm Guvernului PNL să dubleze de urgență alocațiile. Acum când vorbim despre Ziua Internațională împotriva Exploatării prin Muncă a Copiilor, Guvernul PNL să dea dovadă că participă la aceste obiective pentru a elimina tristețea din sufletelor multor copii sărmani care, din lipsuri financiare în familie, sunt nevoiți să abandoneze școala și să presteze diverse forme de muncă care la vârsta lor nu sunt recomandate. Din păcate, în PNL pentru copii nu sunt bani. Abandonați interesele electorale și ajutați acest segment al populației ce reprezintă viitorul țării; aplicați o măsură întru-totul necesară și urgentă: măriți alocațiilor copiilor! Dragi PNL-iști ce doriți o Românie educată, oferiți-le copiilor români acest minimum de 2 euro/zi, altfel veți rămâne în paginile negre ale istoriei pentru aceste generații!”. (sursa: comunicat de presă)
Mihai Ciucu a zis
Si cu pensionarii, cum ramane?
Georgeta a zis
Domnii de la PSD să voteze, mai întâi, impozitarea pensiilor speciale.