Previziunile referitoare la evoluția pandemiei COVID-19 sunt sumbre, iar pacienții care contactează noul coronavirus vor avea acces tot mai greu la tratament în secțiile ATI ale spitalelor. Așa cum Ziarul de Bacău a anunțat acum câteva zile, deja nu mai sunt locuri la terapie intensivă, iar creșterea numărului de paturi va fi anulată de numărul tot mai mare de cazuri grave.
Situația gravă a fost discutată la Spitalul Județean de Urgență Bacău (SJU), unde a fost prezentat un plan anti-Covid al lui Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean Bacău.
Dr. Adina Lupu, directoarea medicală a SJU Bacău, medic șef Infecțioase, a relatat câteva concluzii, după cele aproape 8 luni de când tratează această boală. Exceptând numărul tot mai mare de cazuri, ceea ce sesizează medicul infecționist este creșterea severității acestora. La secția Infecțioase, în acest moment, trei sferturi dintre pacienți sunt încadrați în terapia intermediară, „undeva între Infecțioase și ATI”, și au nevoie de oxigen.
„Pe noi, medicii infecționiști ne sperie când intrăm în gardă și descoperim că nu avem niciun loc liber. Te sună UPU să-ți spună «am circuitul COVID blocat!». Probabil că știți, pe ordinul dr. Raed Arafat, s-a dispus să fie adus în serviciul de urgență orice pacient, covid sau necovid, indiferent de situația paturilor. Noi, la UPU Bacău, pe circuitul COVID, ținând cont de faptul că suspectul trebuie să stea singur într-o boxă, putem asigura maximum 5 locuri pentru pacienți confirmați sau suspecți covid”, a spus dr. Lupu.
Asta amplifică presiunea pe medicul din Urgențe și pe cel infecționist, pentru că nu sunt locuri, a adăugat directoarea medicală a SJU Bacău: „Locurile din ATI sunt epuizate demult, noi, ca medici infecționiști, foarte greu mai reușim să accesăm un pat ATI, nu de ieri, de azi, de vreo lună de zile! Din nefericire, nu sunt locuri în ATI decât prin decesul altui pacient. Foarte rar se întâmplă să eliberăm mai repede un loc. În ATI, spitalizarea este îndelungată, sunt care stau și o lună. Și atunci, accesul unui pacient în serviciul ATI COVID este foarte, foarte dificil”.
În județul Bacău, nu mai există spital «suport COVID», cel nominalizat prin ordin de ministru, Spitalul Municipal Onești, s-a reorganizat și s-a transformat în spital mixt. Astfel, secția Infecțioase a SJU Bacău are parte de „foarte multă presiune” din partea colegilor medici de alte specialități, care au și ei pacienți COVID: cei din neurologie, interne, diabet etc. Solicită locuri la Infecțioase, ca să elibereze paturi dintr-o secție cu circuite deficitare. Dar secția Infecțioase nu face față nici pacienților cu COVID respirator, cu atât mai puțin să poată prelua și acest gen de pacienți, care înainte erau trimiși Spitalul din Onești.
Împreună cu colegii din SJU, directoarea medicală încearcă să găsească o locație, în care să fie comasați pacienți de alte specialități, „COVID non-respirator”, în care vor sta toți, cu consult medical pe fiecare specialitate.
„Ne așteptăm la un val mare, care va urma. În momentul acesta, nimeni nu ne mai ajută, le-am explicat și colegilor de alte specialități, nu avem acces decât la soluțiile și posibilitățile noastre de a ne organiza”, a concluzionat dr. Adina Lupu.
Apel către medicii de alte specialități
Dr. Oana Secară, medic infecționist și membru în Consiliul de Administrație al SJU Bacău, a vorbit despre problema pacienților COVID-19 care au și alte boli: „Trebuie să separăm circuitele, pentru ca fiecare spital să aibă saloane COVID-19 pentru fiecare specialitate. Trebuie să conștientizăm colegii de alte specialități, care poate nu au lucrat cu acești pacienți confirmați, să-i facem să înțeleagă că nu trebuie să se teamă să lucreze cu ei”.
Veștile proaste au continuat: „Vom lucra cu pacienți COVID-19 mult timp de-acum încolo, acești pacienți nu vor dispărea, virusul nu va dispărea. Din când în când, virusul poate suferi mutații, putem avea surpriza să avem alte episoade. Toți medicii trebuie să scape de teama de contaminare, dacă ei respectă toate procedurile și precauțiile universale. Nu se întâmplă absolut nimic! Infecționiștii noștri nu mai au absolut nicio teamă”.
Planul președintelui Valentin Ivancea urmărește o mai bună gestionare a cazuisticii noului coronavirus și partajarea combaterii pandemiei între toate unitățile medicale din județ. Urmăriți aici dezbaterea de la Spitalul Județean de Urgență Bacău.
Bacauan a zis
Nu sunt locuri pt ca tara asta este condusa numai de incompetenti ca tine!
Sava a zis
Dar spitalele regionale unde treabuiau construite?
!!!! a zis
Nu sunt si gata . Asta este situatia de facto ! Trebuie sa ne adaptam la ea nu sa ne revoltam si sa nu respectam regulile ! Este pandemie ! O boala virala pe care o transmit oamenii intre ei . Cu cat mai multi bolnavi cu atat mai multi vor fi … In acelasi timp !!! E greu de inteles pentru cei care nici tabla inmultirii nu o cunosc !
Popovici Costel Ciprian a zis
Mai aveți multe de comentat și de protestat ? Când vă rugau oficialitățile să respectați anumite reguli , voi de ce nu le-ați respectat , ci v-ați pus pe protestat ? Acum scrieți că sistemul s-a umplut de incompetenți ? De unde până unde una ca asta ? Respectați regulile , nu comentați nici protestați !!!