Răzvan Găină, fost director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, a recunoscut în fața procurorilor că numirile în funcții în cadrul Apelor Române se executau la ordin politic, după ce a fost pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, arată Libertatea. Chiar și funcția sa, tot politic a obținut-o, s-a confesat acesta. El este primul director din cadrul Apelor Române condamnat pentru numirea ca șefi de structuri a unor persoane care nu aveau nicio calificare în domeniu.
Pe 31 ianuarie 2022, Tribunalul Bacău a validat condamnarea fostului director al ABA Siret, Răzvan Găină, la doi ani, șapte luni și zece zile închisoare cu suspendare sub supraveghere, acesta fiind găsit vinovat pentru abuz în serviciu.
Condamnarea lui Găină vine după ce acesta a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA. Fostul director ABA Siret a ales să colaboreze cu anchetatorii, recunoscând că numirile în funcții în cadrul Apelor Române, dar și al altor instituții, se realizau politic, pe principiul „vin ai noștri, pleacă-ai voștri”. Experiența în domeniu sau vechimea în muncă nu conta, ci susținerea politică.
Au ajuns șefi, fără nicio legătură cu domeniul
Răzvan Găină a fost pus sub acuzare după ce a executat două numiri politice în structurile Apelor Române din Neamț și Pașcani. Doi liberali au ajuns șefi la Serviciul de Gospodărire a Apelor (SGA) Neamț, respectiv la Sistemul Hidrotehnic Independent (SHI) Pașcani, deși nu aveau nicio legătură cu domeniul, potrivit motivării prin care judecătorii au validat condamnarea.
Sesizarea anonimă
Ancheta a fost declanșată după ce, la începutul lunii februarie 2021, o reclamație anonimă sesiza procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Bacău că la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent (SHI) Pașcani din cadrul ABA Siret a fost numită o persoană care nu îndeplinea condițiile legale: Andrei Marius Rîznic, un fost șef de sală la un restaurant, fără nicio pregătire în domeniul apelor. Rîznic era la acea vreme vicepreședinte al filialei PNL Pașcani. Fiind sesizată o infracțiune de abuz în serviciu, dosarul a fost declinat la DNA.
În urma verificărilor efectuate de DNA, s-a constatat că în anul 2020, directorii SGA Neamț, Marius Mihai Nechita și SHI Pașcani, Andrei Marius Rîznic, au fost angajați în sistem și numiți în funcțiile de conducere fără a se ține cont de cerințele necesare ocupării postului. Artificiul folosit pentru numirile în funcții: detașarea de la o instituție la alta.
„A fost vorba de numirea oamenilor noștri din partid”
Pus sub acuzare pentru abuz în serviciu, șeful ABA Siret, Răzvan Găină, a recunoscut acuzațiile. Le-a declarat procurorilor că principalul motiv de numire în funcție a celor doi directori l-a constituit apartenența politică la PNL.
„A fost vorba de numirea oamenilor noștri din partid în aceste funcții. Din câte știu eu, a fost o practică generalizată la nivelul întregului ANAR, precum și a altor instituții și autorități, în sensul îndepărtării oamenilor legați de fostul partid de guvernare și înlocuirea lor cu unii agreați de către noul partid”, a declarat Răzvan Găină la audieri.
Audiată ca martor, actuala șefă a ABA Siret, Irina Lucavețchi, la acea vreme director tehnic al instituției, a confirmat că numirile politice în funcțiile de conducere erau o practică veche. Că așa se întâmpla încă din anii ‘90, la fiecare schimbare de guvern.
Numiții politic, trimiși în judecată
Atât Marius Andrei Rîznic, cât și Marius Mihai Nechita au fost trimiși în judecată, împreună cu fostul șef al Serviciului Resurse Umane din cadrul ABA Siret, pentru complicitate la abuz în serviciu. În cursul anchetei, Răzvan Găină a încercat să ia apărarea subalternului de la resurse umane. „Dacă ar fi știut că este ceva în neregulă, nu ar fi semnat. Eu i-am spus că desemnarea a fost făcută de la București”, a invocat fostul șef al ABA Siret.
În cazul directorului Răzvan Găină, judecătorii Tribunalului Bacău au stabilit că sunt îndeplinite condițiile legale necesare încheierii acordului de recunoaștere.
„Instanţa reţine că felul şi cuantumul pedepsei cu privire la care s-a ajuns la un acord între procuror şi inculpat sunt suficiente pentru atingerea scopului şi îndeplinirea funcţiilor de constrângere, de reeducare a pedepsei, faţă de lipsa antecedentelor penale, precum şi în raport de conduita anterioară şi ulterioară comiterii faptelor”, au motivat judecătorii.
citiți articolul integral pe Libertatea.ro
Dorel a zis
Asa sunt pusi toti ,in posturi de conducere,nu e nimic nou ,din pacate.
Veteranul a zis
Pai te mai miri de ce tara asta a ajuns pe fundul prapastiei. Daca inmultim exemplele de la sus cu cateva zeci de mii de cazuri, poate si mai mult, ne putem da seama de nivelul coruptiei si de cat de bolnava este aceasta societate. Din 90 pana azi nu s-a promovat decat superficialismul, suficienta, neprofesionalismul si incultura. In toate domeniile, nu numai in cazul Directiilor de Apa sau cum s-or mai fi numind acestea. Toate acestea au cauze comune, incultura, lipsa spiritului civic si totala neseriozitate de care dam dovada noi ca neam, ca popor. Nu cred ca asa ceva s-a intamplat la tarile mai asezate, cu conducatori mai responsabili, cum ar fi Ungaria, Cehia, Polonia, spre exemplu. Boala asta cu superficialismul e boala veche si cu toate ca in comunism se mai facea scoala, in ultimii ani ai regimului s-au facut multe compromisuri de dragul cosmetizarii cifrelor.