• scumpirea gazului metan scoate sindicatele din chimie și petrochimie în stradă • Sofert Bacău se află în pericolul de a-și închide porțile în cîteva săptămîni
Aproximativ o sută de salariați ai Sofert Bacău vor picheta joi, preț de cîteva ore, sediul Prefecturii Bacău, pentru a protesta împotriva majorării, de la începutul acestei luni, a tarifelor la gaz metan și energie electrică . Salariații Sofert se vor solidariza, astfel, cu membrii filialelor locale ale Federației Sindicatelor din Chimie și Petrochimie, care vor organiza manifestări similare în toată țara. Sindicaliștii se tem că patronatele nu vor putea face față majorărilor și, din această cauză, vor fi nevoite să închidă porțile unităților în care lucrează.
Surprinzător, chiar dacă nu se va afla joi în stradă alături de salariați, conducerea Sofert pare să se solidarizeze cu protestatarii. „Va fi destul de greu pentru orice agent economic din industria chimică să reușească să facă producție în aceste condiții. În momentul în care prețul gazului metan cunoaște o asemenea creștere, nu poți să te menții competitiv. Și așa nu prea aveam, pînă acum, piață internă de desfacere. Dacă sîntem nevoiți să creștem prețul îngrășămintelor chimice, nu ni le mai cumpără chiar nimeni. Cît privește piața externă, e greu să ții pasul, în aceste condiții, cu producători care plătesc jumătate cît noi pentru gazul metan”, ne-a declarat Cornel Cîrnu, directorul Sofert Bacău.
Cît privește protestul de joi, directorul Sofert nu este prea convins că va avea vreun rezultat imediat. „Prefectul, ca reprezentat al Guvernului în teritoriu, ce poate face? Poate, cel mult, să asculte nemulțumirile salariaților și să le transmită, apoi, mai departe. Ori astea sînt lucruri care se știu deja”, spune Cornel Cîrnu. În opinia directorul Sofert, dacă lucrurile vor sta la fel și în următoarea perioadă, combinatul de îngrășăminte chimice băcăuan nu va mai putea funcționa decît cîteva săptămîni. „Parcă văd că, din luna noiembrie, odată cu începerea sezonului rece, o să înceapă să se pună, ca și anul trecut, problema direcționării gazului metan cu prioritate către consumatorii casnici. Anul trecut a fost primul an din istoria combinatului cînd toate secțiile au fost oprite. Nu ar fi exclus ca și anul acesta să fim nevoiți să procedăm la fel și să trimitem oamenii acasă”, se așteaptă, deja directorul Cîrnu. (Elena SOLOMON)
Lasă un răspuns