Astăzi, în piața Tricolorului din municipiul reședință de județ, va avea loc un Ceremonial public de intonare a Imnului Național. Ce știu băcăuanii despre istoricul Imnului – respectiv autorii muzicii, versurilor, semnificații și împrejurările în care a fost interpretat în premieră națională?
M. Pătrăcescu, 70 de ani, pensionar: „Imnul țării știu că este „Deșteaptă-te, române!” de Andrei Mureșianu, dar nu știu cui îi apaține muzica. Nu prea știu mare lucru legat de istoricul actualului imn. Chiar țin să vă mulțumesc că aflu niște lucruri noi prin intermediul dumneavoastră. Știu că atunci cînd eram copil steagul era arborat peste tot, iar acum abia dacă-l vezi în cîteva locuri”.
Rodica Boca, 47 de ani, operatot PC: ” Știu că acest imn, „Deșteaptă-te, române!”, se intonează din 1989, de cînd cu democrația asta. Știu de asemenea că se intonează în școli, ceea ce este foarte bine. Dar mai mult, spre rușinea mea, nu știu”.
Valeria Tamba, 64 de ani, pensionară: „Nu știu mare lucru, decît cum se numește imnul național”.
Dan Solomon, 42 de ani, inginer: „Mă mir că nu se schimbă imnul de cîte ori se schimbă și guvernul. Versurile știu că aparțin lui Andrei Mureșianu, dar muzica și alte astfel de detalii nu prea le știu. Ceea ce e mai grav este că spre deosebire de americani – care sînt foarte mîndri de nația lor, de imn și tricolor, pe care-l arborează ori de cîte ori vor și au ocazia – noi, românii, sîntem chiar indiferenți, sau nu sîntem atît de naționaliști, ceea ce nu este bine deloc. Ar trebui să fim mai mîndri de faptul că sîntem români!”. (A consemnat Alina TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns