Și ciupercile comestibile ne pot băga în spital
Pentru că avalanșa intoxicațiilor cu ciuperci continuă în Spitalul Județean, cadrele medicale atenționează populația nu doar să nu mai mănînce bureți culeși la întîmplare, dar să fie foarte atentă și la cei comestibili. Și aceste ciuperci, consumate în cantitate mare, pot declanșa stări asemănătoare intoxicațiilor cu bureți otrăvitori. „Ciupercile sînt un aliment greu de digerat de către persoanele care au probleme cu fierea. Cei care mănîncă ciuperci comestibile pe săturate la o singură masă pot face o indigestie care se manifestă tot cu grețuri, vărsături și dureri de cap, ca și intoxicația cu bureți otrăvitori. Este foarte probabil ca unele dintre persoanele internate pînă acum cu diagnosticul de intoxicație cu ciuperci să fi suferit de fapt o indigestie”, susține doctorul internist Radu Mihailov din secția Medicală I a Spitalului Județean. Cadrele medicale au ajuns la această concluzie după ce, o parte dintre cei internați au povestit că din ciupercile care lor le-au făcut rău a mîncat toată familia, aceasta din urmă neavînd simptome de boală. Cu toate acestea, numărul celor care au nevoie de îngrijiri medicale după ce au mîncat hribi sau pîinișoare este în continuă creștere. Ieri, la interval de cîteva ore, la Spitalul Județean au fost internate două cumnate din Parava, care au mîncat ciuperci culese din pădure. Ileana și Maria Nusica, în vîrstă de 64 și respectiv 73 de ani, au fost internate după ce au început să se simtă rău în urma unui prînz care a constat numai în tocană de ciuperci. Ieri dimineață, o altă femeie de la țară a fost internată cu același diagnostic în secția Medicală I. Victoria Butnaru, în vîrstă de 20 de ani, din Pîncești, a ajuns la spital după ce și-a potolit pofta de hribi. (C.D.)
Lasă un răspuns