Deși am ajuns abia la jumătatea lunii septembrie, sezonul tulburelului a început deja, sub auspicii favorabile. Îmbarcați în mașinile „de lucru” – adică Dacii papuc, obișnuite, microbuze etc., toate cu state vechi de serviciu vizibile -, comercianții de struguri en-gros au apărut în Piața Nord, expunîndu-și marfa. Majoritatea sînt din Vrancea. Vînzătorii spun că anul a fost „așa și-așa” pentru struguri. Nici nu este de mirare, dacă se ține cont de capriciile meteo din această vară. Dar boabele sînt dulci, ceea ce poate fi o garanție pentru un vin bun. Cunoscătorii știu că vinul „de acasă” depinde ca tărie de conținutul în zahăr al materiei prime. Prețurile oscilează decamdată între 4.500 de lei și 6.000 de lei/kg, de unde se mai poate negocia. Nu se poate spune că doritorii de vinuri pregătite acasă nu se vor arde la buzunar. O sută de kilograme de struguri costă în jur de o jumătate de milion de lei și puțini se vor opri doar la atît.
De regulă, pentru un litru de vin este nevoie de ceva mai mult de două kg de struguri. Cu alte cuvinte, din 100 kg de materie primă rezultă ceva mai puțin de 50 de litri de vin de primă mînă. Este adevărat că mulți mai fac și „vinul 2”, adică în tescovina rămasă după mustuire adaugă apă și zahăr și-l trag în damingeană sau în sticle. Produsul rezultat este mai slab calitativ, dar, cum omul știe ce a făcut, îl preferă de multe ori „vinului de surcele” de la magazin sau de la cîrciumă. Una peste alta, un litru de vin făcut acasă va fi mai mult de 10.000 de lei. Dar mulți preferă această variantă siclelor din rafturile magazinelor. Acestea au două dezavantaje. Cele foarte bune costă. Un Cotnari sau un Murfatlar de bună calitate nu coboară sub 40.000-50.000 de lei sticla „de trei sferturi”. Cît despre produsele zise „de masă”, chiar dacă sînt mai ieftine, ridică mari semne de întrebare în privința materiei prime din care au fost făcute.
Cei care vindeau ieri struguri în Piața Nord au adus mai ales soiuri albe, care primează în preferințele cumpărătorilor. Se înregistra însă și o excepție. Un vrîncean a adus struguri din soiul Hamburg, din care se obține un vin roșu foarte bun. Marfa arăta grozav, strugurii erau dulci și aveau o aromă nemaipomenită, dar și prețul era pe măsură: 12.000 de lei kilogramul deși, după cum se prezentau lucrurile, mai era loc de discuții. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns