Febra montării centralelor de apartament a cuprins tot Bacăul
• cu două zile înainte de termenul limită de debranșare stabilit de Guvern, la Termloc se înregistrează cîte o sută de cereri pe zi • bună parte dintre băcăuanii deserviți de CET au fost mai harnici și au renunțat la calorifere pînă acum o săptămînă • în momentul de față, un băcăuan din cinci și-a montat deja centrală termică proprie
Hotărîrea Guvernului prin care renunțarea la sistemul centralizat de încălzire este permisă numai pînă la data de 30 septembrie a pus pe jar mii de băcăuani. Speriați de faptul că în iarna care urmează ar putea rămîne fără căldură, dar mai ales că facturile vor fi de ordinul milioanelor de lei, o bună parte dintre băcăuani au optat pentru varianta montării microcentralelor de apartament. Dacă nu mult mai ieftine, beneficiarii plătind doar gazul și apa consumată, nu și pierderile imense din sistemul centralizat de încălzire, centralele oferă garanția unui confort sporit în ce privește căldura din apartamente. Investiția nu este, însă, la îndemîna oricui, pentru montarea unei microcentrale fiind necesare, în funcție de mărimea apartamentului, între 50 și 80 de milioane de lei.
Conștienți că o astfel de investiție se amortizează în maximum 3-4 ani, băcăuanii au preferat, pe ultima sută de metri, să-și pună la bătaie agoniseala de o viață și să-și gireze casele pentru a împrumuta bani de la bancă sau de la rude. Pentru că, după data de 30 septembrie, Executivul a interzis debranșările de la rețeaua centralizată, în ultima săptămînă, cu doar cîteva zile înainte de termenul limită, mii de băcăuani au luat cu asalt cele două firme care furnizează în oraș agent termic, pentru a solicita debranșarea.
În lunile de vară, media cererilor de debranșare depuse la SC Termloc SA Bacău, societate care administrează centralele termice de cartier, a fost de 200. Odată cu venirea toamnei, s-a înregistrat o avalanșă de astfel de solicitări, fiind zile în care s-au depus și cîte 70 de cereri.
Imposibilitatea de a mai renunța la serviciile societăților specializate, după 30 septembrie, a făcut ca în ultima săptămînă să se înregistreze și cîte o sută de cereri de debranșare. „Nu avem, în momentul de față, o situație exactă, pentru că sînt atît de multe persoane la ghișeu care solicită debranșarea, încît salariații noștri nu mai fac față. Așa cum prevede legea, vom primi cereri de debranșare pînă pe 30 septembrie. Condiția este, însă, ca cei care primesc aprobări să golească instalațiile în maximum 2-3 zile, pentru că apoi vom începe probele”, ne-a declarat Viorel Comănescu, director tehnic al SC Termloc SA Bacău.
La începutul acestei luni, circa 20 la sută dintre beneficiarii societății renunțaseră deja la serviciile Termloc. La centrala termică Șoimului statistica debranșării era și mai alarmantă pentru furnizorul de agent termic: 67 % dintre locatari s-au rupt de sistemul centralizat, în favoarea montării unei surse proprii de căldură, iar cererile continuau să sosească. După preularea punctelor termice în administratea CET Bacău, în evidențele Termloc au mai rămas 27.000 de apartamente. Pînă la sfîrșitul lunii august, 5.173 de băcăuani au solicitat debranșarea, însă acum cifra ajunge undeva la 7.000 de apartamente.
Nici în ce privește atitudinea băcăuanilor racordați la punctele termice de cartier, care sînt deservite de CET Bacău, lucrurile nu sînt cu mult diferite. Pentru că majoritatea beneficiarilor nu au avut apă caldă toată vara, din cauza debitelor foarte mari, cei care au avut bani să-și monteze centrale au făcut demersuri din timp. „Un număr foarte mare de cereri de debranșare s-a înregistrat în urmă cu aproximativ două săptămîni, cînd aveam și 60 de solicitări într-o singură zi. Media a fost apoi de 50 de cereri, iar acum solicitările sînt în scădere”, ne-a declarat Vasile Drăgușanu, director CET Bacău. CET deservește, în momentul de față, circa 23.500 de apartamente, din cadrul a 95 de asociații de locatari și proprietari. De la începutul anului, circa 1.500 de proprietari au renunțat la serviciile acestui furnizor, convinși fiind că doar montînd sursă proprie de încălzire vor avea siguranța confortului în această iarnă.
Ambii furnizori de agent termic din oraș au anunțat că, așa cum prevede și Ordonanța Guvernului, după 30 septembrie nu vor mai primi nici o solicitare de bebransașre. După 1 octombrie, Termloc și CET intenționează să înceapă probele de furnizare a agentului termic. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns