Odată cu intrarea în Postul Craciunului, cei mai credincioși
dintre noi renunță la produsele de proveniență animală. Legumele, fructele, produsele din soia precum și diferite preparate pe bază
de orez sau ciuperci sînt la mare preț în această perioadă. Oferta magazinelor agroalimentare este acum destul de generoasă. Pentru micul dejun puteți alege margarină de orice tip, care costă în funcție de gramaj, între 9.000 și 22.000 de lei, sau unt de alune, care poate fi cumpărat de la Metro sau din rețelele mai mari de magazine alimentare. Tot de aici vă puteți “delecta” cu miere dietetică (97.000 lei/200 g). Dacă preferați preparatele din soia, gama, disponibilă în magazinele alimentare, dar mai ales în cele care comercializează produse naturale, este foarte diversificată. Salamul, parizerul și cremwurștii vegetali costă în jur de 100.000 lei/kg, iar brînza vegetală “Tofu”, între 30-35.000 de lei cutia de 400 de grame. Zacusca (25.000 borcanul de 400 de grame), iahnia de fasole (16.000 cutia de 400 de grame), măslinele (60-100.000 de lei kilogramul), fasolea păstăi (28-30.000 de lei borcanul de 800 de grame), mazăre boabe (9.000 – 21.000 de lei cutia în funcție de gramaj), halva (18.000-20.000 de lei pachetul de 250 de grame), sînt de asemeni produse de post care pot fi cumpărate din orice magazin alimentar. Foarte gustoase și bune pentru sanătate sînt brioșele, (25.000 lei/500 g) și năutul boabe (78.000 lei/kg). Pentru pîine puteți folosi făina de secară (30.000 lei/kg) sau de grîu (25.000 lei/kg). În schimb, dacă preferați pilaful, puteți să vă faceți provizii de orez din orice supermarket, la prețul de 13 – 18.000 lei/kg. La desert puteți alege compotul de mandarine (312 g) – 20.000 lei, turta dulce Vel Pitar (500 g) 21.000 lei, biscuiții “Dobrogea” (gen Eugenii) – 1.000 lei (30 g). Un suc de lămîie îndulcit cu miere de albine poate completa cu succes orice masă de post. (E.S.)
Lasă un răspuns