• șase unități alimentare au fost amendate de Direcția de Sănătate Publică • următoarele controale se vor face în unitățile care vor organiza petreceri de sărbători
Controalele demarate încă de luna trecută prin unitățile cu profil alimentar din județul Bacău au scos la iveală, într-o singură săptămînă, deficiențe igienico-sanitare pentru care inspectorii Direcției de Sănătate Publică (DSP) au aplicat amenzi în valoare de 25 de milioane de lei. Șase dintre cele 143 de unități alimentare verificate au fost descoperite ba cu deficiențe legate de neprezentarea angajaților la controlul medical periodic, ba cu utilaje și ustensile folosite în condiții precare de igienă. Dacă angajații care nu și-au făcut controlul medical periodic au fost amendați cu cîte două milioane de lei, patronii au fost obligați să plătească sancțiuni mult mai mari. „Patronul unui restaurant din Dărmănești a fost amendat cu cinci milioane de lei pentru că nu i-a programat pe salariați la controlul medical periodic, iar șeful unei fabrici de turtă dulce din Bacău a primit o sancțiune de șase milioane de lei pentru că nu era curățenie în atelierul de producție. Unui alt patron de brutărie din Dărmănești i-am aplicat o amendă în valoare de zece milioane de lei pentru că ustensilele și utilajele erau murdare”, ne-a declarat doctorița Daniela Lupașcu, șefa Inspecției Sanitare de Stat din cadrul DSP.
În urma controalelor prin unitățile alimentare din județ, pe lîngă amenzile aplicate din cauza deficiențelor igienico-sanitare, unui laborator de patiserie din Asău i s-a suspendat activitatea. Controalele sanitare prin unitățile din sectorul alimentar vor continua pînă în ajunul Crăciunului, principalele unități verificate fiind cele care vor organiza mese festive în zilele sărbătorilor de iarnă. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns