• pentru că fondurile Casei de Asigurări de Sănătate destinate achiziționării protezelor s-au epuizat, persoanele ale căror cereri nu au fost onorate s-au înscris pe liste de așteptare
Un cristalin artificial, o proteză pentru o mînă sau un picior amputate, sau un dispozitiv auditiv sînt în acest moment cele mai arzătoare dorințe pentru 346 dintre băcăuani. În marea lor majoritate pensionari care nu-și pot permite să suporte integral plata unei proteze, celor aproape 350 de asigurați nu le-a rămas decît să aștepte, întrucît fondurile destinate acestui capitol la Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) s-au epuizat. Chiar de la începutul anului se aștepta ca banii repartizați asiguraților băcăuani pentru proteze să se termine înainte ca toate cererile să fie aprobate, așa că reprezentanții Casei de Sănătate au solicitat la București două majorări, dar acestea nu au fost suficiente cît să acopere toate solicitările. „La începutul anului au fost repartizate pentru proteze și orteze patru miliarde de lei, iar după suplimentări fondul a crescut la 6,1 miliarde de lei. Din acești bani au fost rezolvate 2035 de cereri, dar după epuizarea lor au rămas pe dinafară 266 de asigurați care au recomandare pentru proteze auditive și 80 de persoane care au cereri pentru cristalin artificial”, ne-a declarat Dan Stoica, director de contractări al CAS Bacău.
Persoanele care au rămas cu cererile neonorate din lipsa banilor s-au văzut nevoite să se înscrie pe liste de așteptare. „Cei care au avut întîietate au fost copiii, persoanele care se află în cîmpul muncii și bolnavii operați de cancer de colon, care au anus contra naturii și au nevoie de pungi colectoare. Marea majoritate a celor trecuți pe listele de așteptare sînt pensionarii care au nevoie de o proteză auditivă sau un cristalin și a căror boală nu este foarte gravă. Chiar dacă fondurile s-au epuizat, copiii și salariații vor avea pînă la sfîrșitul anului prioritate pentru o proteză”, a continuat Stoica. Ca să rezolve la zi toate cererile din 2002, Casa Asigurărilor de Sănătate Bacău ar avea nevoie de încă 2,5 miliarde de lei, dar acești bani doar printr-o minune ar mai putea fi repartizați județului nostru.
Plătitorii asigurărilor de sănătate au dreptul la cristaline artificiale, proteze de membre, auditive, ghete ortopedice, cîrje și bastoane, ale căror prețuri sînt suportate într-un anumit cuantum de către CAS. Prețul de vînzare al unui cristalin artificial poate ajunge la producători între 1,9 și 5,1 milioane de lei. Pentru acest dispozitiv, CAS nu are voie să deconteze decît prețul stabilit de Casa Națională, și anume 1,2 milioane de lei. În funcție de cristalinul ales, asiguratul plătește din propriul buzunar o diferență mai mică sau mai mare. Pe același sistem, pacientul care face dovada unui handicap care poate fi suplinit de o proteză sau un dispozitiv medical suportă din banii săi diferența dintre prețul aparatului ales și cel decontat de CAS. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns