• societatea își va moderniza fabrica de lapte
Almera International SRL Bacău este prima societate comercială din județul Bacău care a obținut finanțare europeană în cadrul programului SAPARD. Firma a obținut 242.000 de euro, prim măsura 1.1, care privește îmbunătățirea prelucrării produselor agricole și piscicole, precum și a marketingului acestora. Proiectul cu care a cîștigat finanțarea vizează retehnologizarea și reutilarea secției de produse lactate proaspete de la fabrica proprie, în vederea obținerii de sortimente probiotice. Societatea sparge gheața în privința accesării acestor fonduri. Menționăm însă că este primul proiect depus de agenții economici băcăuani ca ordine cronologică. De aceea, este posibil ca și celelalte două proiecte ce vizează produsele din carne și care sînt la agenția SAPARD să obțină finanțare în perioada următoare.
Finanțările prin măsura 1.1 sînt relativ greu de obținut
La nivelul județului Bacău sînt în jur de 15 potențiali beneficiari ai finanțărilor prin măsura 1.1 a programului SAPARD, numai că obținerea lor nu este chiar la îndemîna oricui. Practic, această măsură a fost activată puțin prea devreme. Ea trebuia să fie complementară altora, care privesc sprijinirea exploatațiilor agricole, constituirea grupurilor de producători agricoli, stimularea tinerilor fermieri etc. Dar întîrzierea cu care a fost acreditată agenția SAPARD a făcut ca fondurile pe anii 2000-2001 să rămînă pînă acum neconsumate. Odată ce agenția și-a intrat în atribuții, s-a prins și trenul finanțărilor din anii menționați, în sensul că europenii au acceptat ca fondurile rămase să fie distribuite pînă la sfîrșitul lunii noiembrie 2003. Deci ceea ce se obține acum este în contul finanțărilor din acei ani.
După cum am menționat, accesarea fondurilor nu este simplă, întrucît are mai multe restricții. În primul rînd, măsura este direcționată către agenții economici cu capital integral privat. O altă condiție care a cernut potențialii beneficiari este cea privind profitul, în sensul că doritorii trebuie să aibă profit sau măcar să nu aibă pierderi pe ultimii trei ani. Un punct deloc neglijabil îl constituie și cofinanțarea din partea beneficiarului cu cel puțin 50% din valoarea proiectului. Or, mărimea proiectelor variază între 100.000 de euro și 2 milioane de euro. În plus, aspiranții la banii europeni din această măsură trebuie să-și cheltuie mai întîi banii proprii și apoi vin banii UE. Nu în ultimul rînd, documentația cerută umple un dosar gros de peste 25 de cm.
Agenții economici din județul Bacău caută să obțină cît mai mulți bani europeni
Cu toate condițiile restrictive, cel puțin trei societăți comerciale au depus proiecte în care solicită finanțări prim măsura 1.1 din SAPARD. Dosarul firmei Almera Internațional este cel mai mic – ca valoare – de pînă acum. Celelalte două, care vizează proiecte din sectorul carne și produse din carne, se apropie de maximul admis, adică 2 milioane de euro. Însă această măsură este activă în continuare. Depunerea dosarelor se face în sesiuni lunare. Cea care este în desfășurare are termen final 23 decembrie a.c. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns