• pentru asta, trebuie un cocoș la fiecare 20 de găini
Un cocoș la 20 de găini, cel puțin cinci metri pătrați de spațiu liber, furaje naturale fără chimicale. Cam acestea ar fi regulile minime pentru care un fermier român ar putea să obțină un certificat de producător de ouă ecologice. Reglementările sînt impuse de Uniunea Europeană, zonă din care, cel puțin în domeniul sanitar-veterinar, ne-au mai parvenit și alte prevederi cel puțin ciudate, dacă este să ne referim numai la obligația țăranului de a-și tăia porcul de Crăciun la un abator specializat sau de a le implanta microcipuri cailor.
În privința găinilor, rolul cocoșului este acela de a le elibera de stress, pentru că specialiștii au ajuns la concluzia că ouăle nu mai sînt ecologice dacă ghăina este stresată. Fermierii băcăuani spun că nu le interesează în mod deosebit să obțină ouă ecologice și că se mulțumesc cu vînzările pe care le au la ouăle neatestate din punct de vedere ecologic. „Chiar așa? Un cocoș la 20 de găini? De unde naiba să am atîția cocoși? Am vreo cinci sute de găini ouătoare și vreo 15 cocoși, că doar nu o să dau de mîncare la o armată de trîntori de la care nu am practic nici un folos, atîta vreme cît, la tăiere, au carnea atît de tare că nici nu o pot da la consum. Iar despre spațiu, este cam greu să asiguri cîte cinci metri pentru fiecare găină, pentru că altfel nu mi-ar ajunge comuna întreagă”, ne-a declarat Vasile Asmarandei, un mic fermier din Tamași.
„Nu-mi trebuie un astfel de certificat, pentru că m-ar costa o grămadă de bani să obțin în primul rînd certificatul de atestare ecologică a furajelor pe care le dau găinilor. Nu-mi trebuie să export. Mă mulțumesc cu ce cîștig vînzînd produsele pe care le obțin la vînzarea pe plan intern. Ca să nu mai spun că un astfel de ou, atestat ecologic, ar ajunge să coste destul de mult, numai punînd la socoteală cele două rînduri de certificate, pe care trebuie să le obții:pentru furaje și apoi pentru ouă. Iar astfel de certificate trebuie reînoite periodic. Cine îmi garantează că îmi voi putea recupera vreodată banii, în condițiile în care oul este un produs extrem de perisabil?”, și-a pus problema, extrem de pragmatic, Alexandru Anton, din Onești.
O altă regulă care trebuie respectată de un producător care vrea să obțină atestat se referă la faptul că normele europene în materie interzic total administrarea de antibiotice păsărilor care produc ouă ecologice. Specialiștii preconizează că și în România ar putea apărea la vînzare ouă atestate ecologic în marile lanțuri de magazine, prețul estimat fiind de 8.000 de lei bucata. Acestea vor putea fi recunoscute după ambalajul special, care respectă standardele de calitate pentru acest produs. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns