• în această lună au solicitat ieșirea la pensie pe caz de boală 144 de persoane • sărăcia este unul din principalele motive ale îmbolnăvirilor, dar și neasigurarea unor condiții optime de muncă
Băcăuanii care lucrează în diferite domenii de activitate sînt tot mai bolnavi. Suferința a determinat numeroase persoane să solicite deschiderea dreptului de pensionare cu mult înainte de a împlini vîrsta standard. În această lună, la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău au fost depuse 417 cereri de pensionare. Dintre acestea, mai bine de un sfert, adică 144, aparțin persoanelor care invocă boala. „Comisia de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă din cadrul instituției noastre analizează fiecare dosar în parte, dar aproape toate persoanele care solicită ieșirea le pensie din acest motiv obțin dreptul de pensionare”, ne-a declarat Iulia Radu, director stabiliri pensii la CJP Bacău. Principalele afecțiuni pentru care se solicită pensionarea sînt TBC-ul, afecțiunile cardiovasculare, afecțiuni oncologice și cele neurologice. Explicația atîtor cazuri de pensionări de invaliditate o reprezintă nivelul scăzut de trai, stresul zilnic, netratarea la timp a unor afecțiuni care ajung într-o bună zi să-l facă pe om, la o vîrstă destul de scăzută, inapt de muncă. La acestea se adaugă și condițiile de muncă improprii în care mulți angajați își desfășoară activitatea.
„Am fost muncitoare la Partizanul. Lucram zilnic cu adezivi și produse toxice. Atunci nu am dat importanță faptului că tușeam uneori sau că aveam amețeli. N-am fost la medic în viața mea. Doar cu băieții, cînd erau mici. După ce am fost disponibilizată m-am înscris la șomaj. De acolo m-am angajat în meseria de confecționer încălțăminte la o firmă. Într-o zi mi s-a făcut rău și am leșinat la serviciu. Am fost dusă la spital, unde am făcut toate investigațiile. Doctorii mi-au spus că am avut noroc. Făcusem un infarct. Eu mă știam sănătoasă tun, pentru că niciodată nu m-a înțepat inima. La controlul medical am aflat că pe dinăuntru sufeream de o grămadă de boli. Eram asmatică, TBC în fază inițială și cardiacă. Medicii mi-au dat documentele și m-am prezentat la Casa de Pensii pentru a-mi face dosarul de pensionare pe caz de boală. Comisia a analizat toate actele medicale și acum sînt pensionară, dar trebuie să urmez programul medical de recuperare prescris de medicii de la comisie”, ne-a declarat Maricia Mocanu, o pensionară de invaliditate în vîrstă de 43 de ani. În situația ei sînt majoritatea solicitanților de pensii de invaliditate. Vîrsta la care aceștia solicită încetarea activității din cauza bolii este în general peste 40 de ani, cînd omul ar putea încă susține activități lucrative. Femeia ne-a mai spus că-i pare rău că nu poate munci, dar pe de o parte e mai bine așa, „pentru că am cît de cît un venit asigurat. Totuși ar fi bine să fie și la noi cum am văzut la televizor că se întîmplă în străinătate. Acolo, omului bolnav i se asigură un alt loc de muncă în conformitate cu afecțiunea lui”.
Peste 70% din solicitanții de pensie de invaliditate provin din rîndul femeilor. Proasta alimentație, neprezentarea la controlul medical periodic, alcoolul, munca fără odihnă, grijile curente, toate își pun amprenta asupra stării de sănătate a oamenilor. În județul nostru sînt 15.970 de pensionari de invaliditate. Pentru că la nivel de țară s-a considerat că sînt prea multe astfel de solicitări, anul trecut s-a inițiat o campanie de verificarea a dosarelor pensionarilor de invaliditate care s-au pensionat după 1 ianuarie 2001. Ca urmare, au fost verificate la sînge 1.090 de dosare, dar s-a constatat că toți bolnavii îndeplineau condițiile de acordare a pensiei. „Numărul mare de dosare de invaliditate care au beneficiat de concedii medicale de la 90 de zile la peste 180 de zile afectează bugetul asigurărilor sociale de stat din care sînt suportate cheltuielile pentru plata certificatelor medicale. Pe viitor se va pune un accent sporit pe ducerea la îndeplinire a măsurilor din programul de recuperare. Pensionarii de invaliditate vor trebui să ia legătura cu medicul de familie sau curant pentru afecțiunea respectivă, astfel încît atunci cînd se prezintă la revizuire să poată prezenta toate analizele și procedurile medicale indicate în programul de recuperare. Cei care s-au recuperat vor putea fi reintegrați în muncă sau trecuți într-o altă categorie de pensie dacă au vîrsta sau vechimea necesară. Neîndeplinirea condițiilor și criteriiilor date de medicul expert de la Comisie va atrage suspendarea dreptului de pensionar de invaliditate”, a mai spus Iulia Radu. (C.T.)
Lasă un răspuns