• aproape 60.000 de persoane din județul Bacău au beneficiat anul trecut de ajutoare sociale
Săracii județului, beneficiari de venit minim garantat, de cele mai multe ori, cheltuie puținii bani pe care îi au, la crîșmă, pe băutură. „Sînt foarte numeroși cei care, imediat ce s-au văzut cu bani în buzunar, se opresc direct la bar. Îi poți vedea cum vin să ia banii și apoi merg glonț la local, unde achită datoriile vechi, pentru a-și putea deschide alt cont. Cînd ajung acasă, din cele cîteva sute de mii de lei, nu mai rămîn cu nimic. Am încercat să înlocuim banii cu alimente, dar nici așa nu a mers, pentru că au găsit soluție: au vîndut alimentele și banii i-au dat tot pe băutură”, ne-a declarat Gheorghe Andrieș, primarul comunei Plopana.
În județul Bacău au beneficiat lunar, în medie, de ajutor social un număr de 58.850 de persoane. Dacă raportăm acest număr la populația care are un loc de muncă, reiese că trei salariați țin în spate un sărman. Sau unul din zece băcăuani trăiește sub pragul sărăciei. Numărul cererilor depuse numai pentru venitul minim garantat a fost anul trecut de 27.741, dintre care au fost aprobate 25.156 de dosare. Cererile aprobate pentru venitul minim garantat acoperă 8,4% din populația județului, pentru care s-au plătit 109,84 miliarde de lei. Plata ajutorului social nu a fost posibilă de realizat pentru toate lunile anului. „Mai mult de 65% din consiliile locale au efectuat plăți pentru primele șase, șapte luni ale anului și foarte puține consilii au plătit pentru luna noiembrie. Consiliile locale care au aprobat un număr mare de cereri sînt și cele care au cele mai multe luni restanțe la plată. Astfel, la Plopana, Berzunți, Coțofănești, unul din trei oameni a depus cerere pentru venitul minim garantat, la Oncești, Răchitoasa, Roșiori și Ungureni peste 40% din populație, iar la Lipova, Horgești și Colonești peste 50% din populație a solicitat ajutor social”, a spus Teodor Agachi, directorul Direcției Genrale a Muncii și Solidarității Sociale (DGMSS). Controalele efectuate de DGMSS Bacău au evidențiat că principalele cauze care au dus la imposibilitatea plății tuturor cererilor de ajutor social au fost lipsa fondurilor din bugetele locale și numărul prea mare de cereri aprobate. În plus, la Horgești, Lipova, Colonești, Berzunți, Oncești, Răchitoasa și Roșiori au beneficiat de ajutor social persoane care au suprafețe de teren agricol mai mari de unul sau două hectare.
La acest tip de ajutor social s-a adăugat și cel pentru plata încălzirii locuinței, unde au fost aprobate pentru plată (pe lunile ianuarie, februarie și martie) 113.256 de cereri, pentru care s-au plătit mai bine de 15 miliarde de lei. Teodor Agachi crede că la baza acestor solicitări stă nivelul scăzut de trai al populației. „Prețurile mari la utilități, cheltuielile curente, rata inflației, salariile mici în comparație cu prețurile, toate nu duc decît la creșterea numărului de săraci”, a mai precizat directorul DGMSS Bacău.
Ca și cînd problemele de sărăcie nu ar fi fost îndeajuns, peste alții s-au abătut și nenorociri. Fie că este vorba de boli, fie de calamități naturale, la DGMSS Bacău au fost 225 de cazuri pentru care s-au plătit mai bine de 2,6 miliarde de lei sub formă de ajutoare. (C.T.)
Lasă un răspuns