• posibilitatea publicării averilor în Monitorul Oficial nu îi sperie pe parlamentarii băcăuani • majoritatea senatarilor și deputaților de Bacău declară că, de cînd și-au început cariera parlamentară, situația lor materială nu a suferit modificări semnificative
Delegația permanentă a PSD a hotărît, în urmă cu cîteva zile, ca averile demnitarilor să fie publicate în Monitorul Oficial. Tot atunci PSD a luat decizia ca persoanele cu demnități publice, inclusiv parlamentarii, să nu folosească funcțiile pentru avantaje personale, iar senatorii și deputații să părăsească fotoliile pe care le ocupă în Adunările Generale ale Asociațiilor (AGA) sau Consiliile de Administrație (CA) ale diverselor societăți. Dacă publicarea averilor se poate face relativ ușor, modul în care au fost realizate acestea este mai dificil de aflat. Majoritatea senatorilor și deputaților de Bacău ne-a declarat că, după ce și-au început cariera de parlamentari, situația lor materială nu a suferit modificări majore. „Mi-am declarat averea de două ori pînă acum. Odată în 1996, cînd am devenit senator, și a doua oară în 2000, cînd am intrat în Camera Deputaților. Dacă va fi nevoie, cum mi-am făcut publice atunci averile, așa voi face și acum. Oricum, cine va avea curiozitatea să compare cele trei declarații, va avea posibilitatea să constate că situația mea materială nu s-a modificat cu nimic de cînd am intrat în Parlament. Am aceeași locuință pe care am avut-o și înainte, am avut o mașină, am vîndut – o și cu banii de pe ea mi-am cumpărat alta. Oricum, pot să dovedesc cu acte în regulă că ceea ce am a fost obținut în mod cinstit”, ne-a declarat deputatul PSD Nicolea Sersea.
Și deputatul PSD Minodora Cliveti susține că toată averea pe care o are este rodul muncii de o viață. „Am avut 20 de ani de avocatură în spate înainte de a intra în Parlament. Soțul meu este, la fel ca și mine, avocat, așa că nimeni nu cred că poate pune sub semnul întrebării veniturile pe care le-am obținut și le obținem. În ceea ce mă privește, tot ceea ce cîștig acum ca parlamentar se duce pe întreținere și pe haine, pentru că, trebuie să recunosc că, în ultimii ani, am fost nevoită să făc și asemenea cheltuieli, care sînt, dacă vreți, investiții în imagine”, spune Minodora Clivetti. Cît îl privește pe senatorul PNL Dan Constatinescu, el ne-a declarat că salariul de parlamentar nu a fost singurul venit obținut în ultimii ani. Președinte al Consiliului de Administrație la Libra Bank, senatorul Constatinescu ne-a declarat că mai deține și un pachet de acțiuni la o editură. În aceste condiții, el declară că poate justifica pînă în amănut orice schimbare ce s-a produs între timp în situația sa materială. „Cînd am intrat în Parlament, aveam un apartament, o mașină cumpărată la mîna a doua, o casă de vacanță și o suprafață de teren de 2.500 de metri pătrți la Mogoșoaia. Între timp mi-am vîndut mașina și mi-am cumpărat o alta nouă care, după atîția ani, a ajuns tot un fel de mașină de mîna a doua”, ne-a declarat Dan Constantinescu.
„Nu sînt diferențe semnificative în ceea ce privește averea declarată în urmă cu mai bine de doi ani și cea de acum. Tot cee ce deține familia mea este acumulat în timp. Dacă vreți, numai simplul fapt că, de mai bine de șase ani mă chinui să îmi termin o casă spune mult depsre posibilitățile mele materiale”, spune deputatul PD Vasile Nistor. Mai vehementă în ccea ce privește averile parlamentarilor s-a arătat deputatul PRM Angela Bogea. „În ceea că mă privește, situația mea materială este aceeași. Cred că nimeni nu se poate îndoi de acest lucru. Oricum, decizia care s-a luat în privința declarării averilor este un lucru bun. Să vedem și noi cum își justifică averile obținute în ultimii ani o parte dintre parlamentari. Sînt convinsă că mulți dintre cei care au ceva de ascuns vor invoca unchi și mătuși din străinătate, moșteniri și alte modalități de a obține averi, care pot reprezenta o justificare și dau bine la public”, a încheiat Angela Bogea. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns