Creștinii ortodocși au intrat de ieri în Postul Paștelui. În amintirea postului de 40 de zile pe care Isus Cristos l-a ținut în pustiu, înainte de a ieși în lume și a propovădui Evanghelia, ortodocșii vor încerca să renunțe la ouă, brînză, lapte, carne și, mai ales, vor încerca să facă mai multe fapte bune, și să își curețe mintea de patimi interioare, gînduri și stricăciuni sufletești. Pentru români, obișnuiți să mănînce mult și sățios, intrarea în Postul Paștelui îi îndeamnă să dea dovadă de mare înfrînare. Mielul pe care îl vor avea pe masă în prima zi a Paștelui nu s-a născut încă, iar verdețurile pe care ar trebui să le aibă în farfurie drept salate mai stau încă ascunse sub stratul de zăpadă. Cu puțină îndemînare și imaginație pot fi preparate bucate gustoase și sănătoase, chiar și cu bani mai puțini. Pe durata postului se pot consuma ghiveciuri și salate, proaspete sau conservate, mîncăruri din orez, fasole, linte, bob, mazăre, soia, supe din legume, sucuri de fructe. De asemenea, în timpul postului, carnea poate fi înlocuită cu soia, care, spre deosebire de carne, nu conține colesterol și este indicatã cardiacilor. Legumele și fructele, bogate în vitamine și minerale, ne vor ajuta să învingem mai ușor astenia de primăvară. Singurii care trebuie să aibă ceva mai multă grijă sînt bolnavii de gastrite, colite și ulcer, care trebuie să fie atenți cu ciupercile, varza proaspătă și cea murată, ridichea, mazărea, care pot provoca indigestii.
Lasă un răspuns