• SIF trebuie să achite 5,1 milioane de dolari • AVAB a executat deja conturile SIF, blocate după falimentul Bancorex • toate fondurile SIF Moldova se află la o societate de valori mobiliare
Afacerile făcute de Corneliu Iacobov la SIF Moldova au început să-și arate colții. Societatea de Investiții Financiare (SIF) Moldova trebuie să plătească 5,1 milioane de dolari. Acesta este prețul trecerii lui Iacobov pe la SIF, societate în care s-a transformat Fondul Propietății Private II Moldova, unde Iacobov a fost președinte. Efectele avalizărilor semnate de el prin anii ’95 – ’96 se resimt acum. Agenția de Valorificare a Activelor Bancare (AVAB) a cîștigat mai multe procese în care s-a judecat cu SIF Moldova. Prin sentințe definitive, AVAB are de recuperat de la societatea de investiții financiare peste cinci milioane de dolari de la SIF. Și, dacă două milioane de dolari sînt în conturile societății de investiții financiare, banii SIF stau la adăpost într-o societate de valori mobiliare (SVM) din Bacău.
Toți banii SIF Moldova, peste 785 de miliarde de lei, se află la Societatea de Valori Mobiliare (SVM) Trend din Bacău. Un fapt aproape incredibil, confirmat de datele oficiale existente în raportul pe care conducerea SIF Moldova îl va prezenta peste cîteva zile Adunării Generale a Acționarilor (AGA). Potrivit raportului, societatea are conturi curente deschise la SVM de 785 de miliarde de lei. „A fost gîndirea noastră, să asigurăm lichidități suficiente, pentru ca AVAB să nu execute bunuri care ne-ar putea modifica activul net. Dacă dispunem de lichidități, vom putea plăti la AVAB”, ne-a declarat Alexantru Matei, președintele SIF Moldova.
SIF Moldova se află, de fapt, acum în situația de a plăti oalele sparte de alții. Întreaga afacere a început în 1995, în vremea în care FPP II Moldova a fost condus de Corneliu Iacobov. Actualul patron al Rafo a avalizat mai multe bilete la ordin, emise de diferite firme din țară. Avalizarea a presupus o girare de către FPP II a firmelor care, cu biletul la ordin avalizat, au beneficiat de credite de la Bankoop și Bancorex. Pentru banii luați, patronii au depus drept gaj chiar biletul la ordin. Între firmele care au luat astfel credite de sute și chiar milioane de dolari și FPP II s-au încheiat contracte de cauțiune, prin care societățile au prezentat FPP garanții materiale (imobile, utilaje etc) care ar fi trebuit să acopere valoarea biletului la ordin. Cît de corecte au fost contractele de cauțiune este lesne de înțeles, atît timp cît, acum, SIF e bun de plată. Toate avalizările, în valoare de peste 30 de milioane de dolari, au fost semnate de Corneliu Iacobov. După ce s-au văzut cu banii în mînă, patronii i-au folosit cum au vrut și nu i-au mai returnat la bănci.
După falimentul Bancorex, creanțele au fost preluate de AVAB, care încearcă de cîțiva ani să recupereze sumele datorate de diversele firme. AVAB s-a îndreptat mai întîi împotriva societăților care au beneficiat de bani. Numai că multe dintre acestea nu mai existau sau acțiunile au fost cesionate. AVAB a acționat asupra girantului, a celui care a avalizat biletul la ordin, FPP II Moldova, care s-a transformat între timp în SIF Moldova. Prima măsură, luată în 1997, a fost ca toate conturile SIF Moldova să fie blocate. În bănci se găseau în acel moment aproximativ 19 miliarde de lei, la care s-au acumulat dobînzi, suma totală ridicîndu-se acum la 70 de miliarde de lei, adică aproape două milioane de dolari.
Între SIF Moldova și AVAB a urmat un lung șir de procese. Pentru o parte, instanțele au dat sentințe definitive. SIF Moldova trebuie să achite datoria pentru Max Invest București, în valoare de 97 de miliarde de lei, 34 de miliarde de lei pentru Best București, peste șase miliarde de lei pentru Genexim Bacău, și 33,5 miliarde de lei pentru Textila Năsăud. În total, nouă bilete la ordin, care însumează 171 de miliarde de lei, adică 5,1 milioane de dolari și 275.000 de mărci. SIF Moldova va da socoteală, însă, și pentru alte bilete la ordin avalizate de Iacobov. Pe rolul diferitelor instanțe se află alte 48 de dosare, dintre care 40 între SIF Moldova și AVAB și alte opt cu Bankcoop. Valoarea totală a litigiilor dintre SIF Moldova, pe de o parte, și AVAB sau Bankcoop, de partea cealaltă, însumează peste 19 milioane de dolari și 1,1 milioane de mărci germane (monedă existentă în circulație la momentul avalizării). Bani pe care, foarte probabil, la modul în care au fost întocmite contractele de cauțiune, vor fi plătiți tot de SIF Moldova.
Unde se ascund banii SIF Moldova?
După ce a intrat în posesia sentințelor definitive, AVAB a demarat procedura de recuperare a banilor. Potrivit datelor furnizate de AVAB, pentru cele două milioane de dolari existente în conturile blocate ale SIF Moldova a început deja procedura de transfer, chiar dacă, din punct de vedere juridic, aceasta nu este finalizată. „Am făcut propuneri la AVAB să suportăm în timp diferența sumei datorate. Sîntem în discuții cu AVAB pentru a face o plată eșalonată”, spune Alexandru Matei, președintele SIF Moldova. Banii ar fi putut fi folosiți, de exemplu, pentru a crește dividendele acordate acționarilor de la SIF Moldova, în loc să acopere generozitatea lui Corneliu Iacobov față de amicii politici.
Alexandru Matei spune că SIF va încerca să se îndrepte împotriva celor care au emis biletele la ordin, pentru a recupera de la ei paguba. „Trebuie mai întîi să intrăm în posesia biletelor la ordin care se află acum la AVAB, și care ne vor fi date după ce achităm datoria. Biletul la ordin în original este titlu executoriu și noi ne vom îndrepta împotriva firmelor pentru care plătim acum. Vom discuta cu emitenții biletelor la ordin și vom încerca să găsim variante. Le vom executa tot ce vom găsi în patrimoniu, vom urmări firmele și ce s-a făcut cu creditul, care avea o destinație foarte clară: importuri de bunuri sau servicii. Vom acționa pe toate căile pentru a recupera sumele”, spune Alexandru Matei.
Optimismul președintelui SIF Moldova devine aproape inexplicabil dacă ne gîndim că ceea ce vrea să facă acum societatea de investiții financiare au făcut cei de la AVAB, fără nici un rezultat, însă. Pentru că, dacă banii ar fi putut fi recuperați, e logic că AVAB nu s-ar mai fi îndreptat împotriva SIF. Singurul care doarme liniștit este artizanul întregii afaceri: Corneliu Iacobov. Președintele Matei spune, deloc convins, că „SIF se va îndrepta împotriva celor care au emis biletul la ordin, a celor care au semnat contractul de cauțiune”. O vagă idee că Iacobov ar putea fi tras las răspundere, în fața instanței, pentru semnătura pe care și-a pus-o pe biletele avalizate.
Greu de crezut, însă, că acest lucru se va și întîmpla. Și asta, pentru că, în acest moment, banii SIF Moldova se află în mîinile unor apropiați ai lui Corneliu Iacobov. Peste 785 de miliarde de lei sînt plasate la Trend SA. Societatea de valori mobiliare a fost înființată acum cîțiva ani, chiar de SIF Moldova. Președintele Alexandru Matei spune că s-a ales această variantă pentru că orice ban al SIF pus în bancă ar fi însemnat, automat, blocarea conturilor. În plus, susține Alexandru Matei, banii sînt plasați în titluri de stat și certificate de depozit și nu prezintă nici un risc pentru acționari. „Trend cumpără, la ordinul nostru. Totul se face pe acte, pe documente. Noi dăm ordin, ei confirmă, pe acte. Ne-am luat toate măsurile asiguratorii. Banii sînt în siguranță acolo și nu iau alte direcții decît cele pe care le spune SIF”, a ținut să ne asigure Matei.
Cît de legală este, însă, această variantă adoptată de SIF? Comisia Națională a Valorilor Mobiliare, printr-un comunicat de presă, nu a răspuns la această întrebare, semn că totul se face cu acordul tacit al CNVM, chiar dacă lucrurile nu ar fi tocmai legale. În schimb, CNVM a precizat că Trend nu este abilitată să facă tranzacții cu titluri de stat, în numele clienților, nici pe piața primară, nici pe cea secundară.
Președintele Matei nu a reușit să ne lămurească de ce tocmai Trend din Bacău a fost ales, dintre atîtea variante, pentru a administra toți banii SIF – ului. Este suficient, însă, să aruncăm o privire asupra acționariatului de la Trend pentru a înțelege. Eugen Bogdan, cel care deține 27,2 % dintre acțiunile Trend, a fost, pînă acum aproape un an, director executiv la SIF Moldova. Alți acționari sînt firmele General Invest, Reno Imperial Oil a lui Corneliu Iacobov – ce-i drept, cu un procent nesemnificativ, de 0,21% -, și, curios lucru, Max Invest, adică exact firma pentru care SIF are de plătit la AVAB 97 de miliarde de lei. Cu alte cuvinte, banii de la SIF sînt administrați, printre altele, chiar de o firmă pentru care SIF plătește din greu. SIF Moldova deține la Trend 4,99 %, atît cît permite legea. Eugen Bogdan susține că lucrurile sînt cît se poate de limpezi și că totul se bazează pe încredere: „Există o legătură, ne cunoaștem de ani de zile. Există încredere profesională. Eu am făcut parte dintre primii zece oameni cu care a pornit SIF la drum”. Cu alte cuvinte, din primii zece oameni cu care Corneliu Iacobov a pornit FPP II Moldova. Încrederea este, însă, un argument destul de subțire pentru a da în contul unui SVM o avere de cîteva sute de miliarde de lei. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns