Toate cabinetele medicale individuale din județul nostru ar trebui să fie autorizate pentru protecția muncii de Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău, de unde ar trebui să primească și autorizație pentru deținere, transport și utilizare de produse și substanțe toxice. „Dacă pe linie de protecția muncii situația este mai simplă, autorizația fiind necesară o singură dată, documentul pentru utilizarea produselor toxice trebuie vizat anual”, ne-a declarat Dan Buftea, purtător de cuvînt la ITM Bacău. Pînă în prezent, au obținut autorizația de la ITM Bacău doar 50 de cabinete medicale, cu toate că numărul acestora se ridică la 480. Majoritatea medicilor susțin că nu au făcut demersul pentru că nu au știut că este necesară și o asemenea autorizație sau pentru că nu au dat, pur și simplu, importanță.
„Sînt probleme mult mai mari de rezolvat decît această procedură. Dar, dacă trebuie și atrage după sine sancțiuni, o să ne conformăm. Eu am auzit de cele două autorizații de la alți colegi. Oricum, riscul de a se produce un accident de muncă mie sau asistentei este foarte mic. Cred că sînt probleme mult mai importante de rezolvat, ce țin de serviciile oferite pacienților”, ne-a declarat Anne Marie David, medic la Motoșeni. Medicii din cabinetele individuale văd mai importantă al doilea tip de autorizație, dar pentru farmacii, în a căror activitate sînt utilizate anumite substanțe toxice. Taxa de autorizare pe linie de protecția muncii scoate din buzunarul medicului, în funcție de numărul celor angajați în cabinet, 450.000 de lei (între una și nouă persoane), 700.000 de lei (zece – 49 persoane) și 1.350.000 de lei (între 50 și 200 de persoane). „Cabinetele medicale se încadrează de regulă în prima categorie. După ce documentația a fost depusă, inspectorii noștri vor face verificările de rigoare și se va autoriza unitatea care îndeplinește condițiile”, a precizat Dan Buftea. Pentru a obține autorizația pentru produsele toxice, medicii trebuie să facă o cerere la ITM Bacău și să anexeze o listă cu persoanele abilitate să lucreze cu substanțe toxice și o listă cu substanțele toxice, printre care se află papaverina, adrenalina, atropina, cofeina, digitalina, compuși destul de des utilizați în cabinetele medicale.
Lipsa autorizației de funcționare pe linie de protecția muncii se sancționează cu amendă între 30 și 50 de milioane de lei.
La această amendă se mai poate adăuga ci cea cuprinsă între 5 și 30 de milioane de lei, pentru medicii care au cabinete individuale și care nu au în autorizația sanitară de funcționare anexa de deținere a substanțelor toxice. Cei mai mulți dintre medicii băcăuani cu cabinete particulare au dat năvală la autorizare anul trecut, compartimentul de Medicina Muncii din cadrul Direcției de Sănătate Publică avînd obligația să verifice în amănunt modul în care sînt depozitate și păzite substanțele periculoase, dar și starea de sănătate a personalului care are în grijă respectivele produse toxice. Toți medicii care dețin și manipulează compuși periculoși aflați în listele publicate de minister ar trebui să solicite, odată cu autorizarea sanitară de funcționare, și anexa referitoare la subtstanțele toxice, dar pînă la acest moment, numai 27 de medici de familie au avizul cu pricina. (C. TĂNĂSESCU, C. DUȚĂ)
Lasă un răspuns