• un protocol semnat mai marii sistemului sanitar din județul nostru îi constrînge pe medicii de familie să prescrie cît mai multe medicamente românești • măsura ar trebui să permită farmaciștilor să elibereze medicamente gratuite și compensate mai mult timp într-o lună
Criza medicamentelor compensate și gratuite din farmaciile din județ are printre cauze, susțin reprezentanții Casei Asigurărilor de Sănătate (CAS), și numărul exagerat de mare al medicamentelor de top prescrise pacienților. Moda medicamentelor cu reclame radio și TV a pătruns chiar și în rîndul bolnavilor obișnuiți care nu mai așteaptă prescripțiile medicului, ci solicită direct medicamentul a cărui promovare l-a transfomat într-un elixir minune. Produsele respective sînt dintre cele mai scumpe, motiv pentru care banii alocați lunar rețetelor compensate și gratuite nu mai ajung. Pentru a lungi perioada dintr-o lună în care farmaciile își pot permite să elibereze medicamente compensate și gratuite, șefii CAS, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Asociației Medicilor de Familie și cei ai Colegiului Farmaciștilor au semnat săptămîna trecută un protocol care stabilește o variantă prin care criza poate fi atenuată. Soluția ar fi prescrierea de către medicii de familie mai mult a „medicamentelor românești de pe listele de compensate și gratuite, la fel de eficiente ca cele străine”, se arată în respectivul protocol. Singurii pacienți care vor face excepție de la prescrierea produselor autohtone sînt bolnavii cronici aflați deja în tratament cu medicamente străine care nu au înlocuitor și cei care au de la specialist scrisori medicale de recomandare pentru anumite medicamente străine.
Cum medicamentele românești sînt cele care au și cel mai mic preț de pe raftul farmaciilor, prescrierea rețetelor compensate și gratuite, conform acestui protocol, va duce la creșterea numărului de pacienți care își pot primi medicamentele prescrise. Numai în primele nouă luni ale anului trecut, aproape jumătate dintre fondurile alocate farmaciilor de la sistemul asigurărilor de sănătate s-au dus pe medicamente străine, cărora li se face o eclamă asiduă. Unul dintre antibioticele la modă, Augmentin, a fost prescris în perioada amintită în valoare de 2,2 miliarde de lei numai pe rețete compensate, în timp ce un antibiotic-vedetă al anilor ’80 a fost consumat, în aceeași perioadă, în valoare de numai 11.084 de lei. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns