• potrivit unui ordin al Ministerului Sănătății, atît sarea din consumul uman cît și din cel animal trebuie să aibă un conținut crescut în oid
Una dintre măsurile recente de prevenire a îmbolnăvirilor de gușă endemică impuse de Ministerul Sănătății este obligativitatea producătorilor de sare de consum de a scoate pe piață numai produse cu adaos de iod. Zilele trecute, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) împreună cu reprezentanți americani specializați în procesul de iodare al sării au efectuat o deplasare la salina din Tîrgu-Ocna, unitate în care se produce deja sare iodată. „Județul Bacău este una dintre zonele țării în care gușa endemică este o boală răspîndită. Singura măsura de prevenire a creșterii îmbolnăvirilor este consumul de sare iodată. Cea mai recentă dintre măsurile impuse de minister este obligativitatea folosirii iodului și pentru sarea destinată consumului uman și chiar pentru cel animal”, ne-a declarat dr. Angela Aflorei, director adjunct al DSP. Americanii sosiți săptămîna trecută la salina din județul Bacău le-au împărtășit salariaților de la Tîrgu-Ocna ultimele metode de iodare a sării și valoarea concentrației recomandată de rigorile medicale.
Pînă în acest moment, în județul Bacău se află în evidențe și tratament pentru gușă endemică aproximativ 3.000 de băcăuani, dintre care 1.070 sînt numai cazurile nou depistate. Cu începere din acest an, normele Ministerului Sănătății prevăd ca de pe piață să dispară sarea neiodată. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns