• cel mai mult au sărit prețurile la produsele lactate, dar și la verdețuri • la fel de ridicate erau prețurile și la legumele și fructele din import
Febra pregătirilor pentru sărbătorile de Paști a scos din case
aproape toată populația Bacăului. Mii de băcăuani se călcau ieri în
picioare în Piața Centrală, iar în hala de produse lactate nu mai
aveai loc să arunci un ac. „În fiecare an este așa de aglomerat în
preajma sărbătorilor. Majoritatea gospodinelor preferă să își facă
aprovizionarea în ultima clipă pentru a avea pe masa de sărbători
produse cît mai proaspete”, ne-a explicat Ovidiu Băncilă, directorul
Direcției Administrația Piețelor din cadrul Primăriei Bacău.
Ieri, cel mai mult au urcat prețurile la smîntînă, laptele dulce și brînzeturile de orice fel, dar și la brînza proaspătă de vaci pînă la cașcaval și brînză topită.
Precupețele au simțit repede pulsul pieții și au ridicat și ele prețurile cu cel puțin cîteva mii de lei. Dacă în urmă cu două – trei săptămîni o porție de brînză de vaci putea fi cumpărată și cu 20.000 de lei, nici o precupeață nu se îndupleca ieri să coboare prețul mai jos de 30.000 de lei.
Potop de lume a dat năvală și la raioanele de carne, unde galantarele se goleau din jumătate în jumătate de oră. Chiar dacă prețurile afișate de comercianți nu coborau mai jos de 90.000 kilogramul, carnea de miel era la mare căutare. Și aici, carnea proaspătă, de porc sau de vită, tocată sau nu, era preferată în locul salamurilor sau conservelor din carne.
Nici legumicultorii nu au stat degeaba în aceste zile. Oferite la legătură sau la kilogram, trufandalele au înverzit tarabele, însă prețurile destul de pipărate îi făceau pe cumpărători să facă de mai multe ori ocolul prin piață și să cumpănească mult înainte de a cumpăra o salată verde sau o legătură de pătrunjel ori de mărar verde. O lăgătură făcută din trei patru fire de mărar sau pătrunjel era „prețuită” de mulți precupeți la 10.000 de lei, cu aceeași sumă fiind vîndută și o salată verde.
Și prețul fructelor și legumelor din import a crescut binișor în aceste zile. Chiar dacă sînt mai mult decît necesare pentru masa de sărbători și oricît de apetisant ar arăta ele în galantare, puțini sînt cei care se îndură să dea peste 50.000 de lei pe kilogramul de roșii, 50-60.000 de lei pe castraveți sau 75.000 – 80.000, cît costau ardeii
sau vinetele. Greu accesibile pentru puterea noastră de cumpărare
sînt și fructele din import. Kilogramul de struguri, de exemplu, costa
nici mai mult nici mai puțin decît 80.000 – 100.000 de lei, și cam tot
atît costa și kilogramul de pere aduse de afară. Ceva mai rezonabile erau prețurile bananelor, între 40.000 și 45.000 de lei, și al citricelor – 30.000 – 36.000 kilogramul. Nici prețul merelor nu este prea mic. După mărime și soi, un kilogram de mere putea fi cumpărat cu 15.000 – 25.000 de lei. Ovidiu Băncilă a spus că se așteaptă și astăzi la o aglomerație la fel de mare. „Oricum, pentru a ține sub control evenimentele nedorite ce pot apărea în această perioadă, noi vom fi la serviciu în toate zilele de sărbători”, a încheiat directorul Administrației Piețelor. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns