• fostul director economic de la SIF Moldova susține că a fost introdus în afacerea cu Beca de fosta directoare a Băncii Transilvania • aceleași acuze îi sint aduse lui Carmen Negoiță și de către administratorul a patru firme din Onești
O instanță a Tribunalului Bacău l-a audiat ieri, timp de mai mult de patru ore, pe Grigore Grigore Georgel, fost director economic al SIF Moldova, în legătură cu implicarea sa în Dosarul Transilvania. Procurorii PNA l-au cercetat în calitate de administrator al firmei Bernard Com și l-au trimis în judecată pentru asociere în vederea săvîrșirii de infracțiuni, înșelăciune în formă continuată, fals și uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri decît cele pentru care au fost acordate și spălare de bani. El este acuzat că a obținut ilegal și cu încălcarea normelor bancare credite în valoare de șapte miliarde de lei. Grigore Grigore a arătat că fosta directoare a băncii este cea care i-a făcut cunoștință cu Benoni Beca, patronul firmei Amapolla, chiar în biroul ei. Așa a aflat Grigore că Beca vrea să facă un holding cu firmele sale și să devină distribuitor de băuturi alcoolice pe Moldova. Și așa a și intrat în afacere. „Am făcut un contract în participațiune, (despre care președintele completului a spus că nu există la dosar și și-a exprimat speranța că nu a fost întocmit după eliberarea lui Beca din închisoare – n.r.), prin care eu urma să vin în afacere cu un aport de 900 de milioane de lei, care să fie permanent la dispoziția societății Amapolla, iar el urma să-mi dea 20% din profitul societății, la sfîrșitul anului”, a arătat Grigore.
Fostul director economic al SIF Moldova susține că a ținut legătura cu banca prin Monica Vascan, contabila lui Beca, cea care îi aducea la semnat toate contractele de credit sau de suplimentare de credit. Și au fost destule, din moment ce judecătorii au numărat nu mai puțin de 31 de acte adiționale și două contracte. „Au fost așa de multe pentru că eu trebuia să am permanent în cont 900 de milioane de lei, pe care să-i virez la Amapolla. Așa că, atunci cînd făceam un virament către Amapolla, după ce aceasta îi rambursa, în aceeași zi, sau la cîteva zile, eu făceam o cerere de suplimentare a creditului, ca să ajung din nou la plafonul de 900 de milioane de lei. Cu zece zile înainte să fiu arestat, am aflat că au fost multe rate scandente care nu s-au plătit. Eu am fost tot timpul asigurat de către Vascan că lucrurile merg bine, iar banca nu mi-a trimis nici o notificare și nimeni dintre funcționarii băncii nu mi-a spus că ar fi probleme, deși eu mergeam foarte des prin bancă în calitatea pe care o aveam la SIF”, a mai spus Grigore. În prezent, creditele luate pe numele societății Bernand Com au fost achitate în totalitate de către Grigore Grigore. De altfel, pînă în acest moment, el este singurul care a recunoscut că a citit tot ceea ce a semnat.
Carmen Negoiță, verigă pentru noi cunoștințe
Cel de-al doilea inculpat care a fost audiat de judecători este Niculina Șerban, administratorul a patru societăți. Ea a fost trimisă în judecată pentru aceleași fapte ca și Grigore Grigore. Niculina Șerban este acuzată de procurori că a luat credite ilegale în valoare de 4,8 miliarde de lei pe numele celor patru societăți unde era administrator: Natrimar, Dorelemn, Maracuja și Ida. Clientă a băncii încă din 1998, Niculina Șerban spune a fost convinsă de Carmen Negoiță, fosta directoare a băncii, să ia un credit de 1,2 miliarde de lei pentru unul dintre clienții mari, care avea nevoie de lichidități pentru darea în funcțiune a unui obiectiv. Încîntată de perspectiva unei colaborari cu Benoni Beca, despre care Carmen Negoiță a avut numai cuvinte de laudă, Șerban a făcut un prim credit de 1,2 miliarde de lei pe societatea Dorelemn, cu garanții depuse de una dintre societățile lui Beca. Din creditul obținut ea nu a folosit decît 63 de milioane de lei, pentru achitarea unei datorii mai vechi. În rest, toți banii au fost virați către societățile lui Beca.
„Împrumutul era pe perioadă de o lună. La scadență, Carmen Negoiță m-a chemat la ea și mi-a spus că Beca nu poate rambursa creditul și cel mai bine ar fi să-l reînoim, deci nu a fost vorba sub nici o formă să mai iau alți bani, ci să-l defalcăm pe celelate trei societăți ale mele, care nu mai aveau activitate, pentru a fi mai ușor de rambursat. Am semnat trei dosare odată, cu tot felul de acte, pentru această defalcare. Am aflat de la Garda Financiară că eu de fapt semnasem pentru încă alte trei credite de cîte 1,2 miliarde de lei fiecare. Au venit la mine de la gardă să verifice niște facturi care s-au dovedit a fi depuse garanție pentru aceste trei credite din urmă. Așa am aflat că firmele care le-au emis erau fantomă și așa am făcut legătura cu cererea lui Carmen Negoiță de a-i cumpăra niște facturi în alb de la București, de la cei care le vindeau pe marginea drumurilor, în apropierea en-gross-ului Europa”, a arătat Niculina Șerban.
Ea a făcut plîngere penală împotriva lui Carmen Negoiță pentru înșelăciune, pentru că a indus-o în eroare cu privire la documentele pe care le-a semnat. Ea a mai acuzat și Banca Transilvania că, la șapte zile după ce-a fost arestată, i-a vîndut apartamentul în care locuia cu 200 de milioane de lei, din care nu a primit decît 50 de milioane de lei, exact atît cît reprezenta o datorie reală de-a ei, dar mai veche, către bancă. La ora închiderii ediției, instanța urma să îi audieze pe Aurel Boingeanu, Alina Beca și Vasile Istrate. Acesta a fost ultimul termen din dosarul Banca Transilvania, înainte ca judecătorii să intre în vacanță. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns