Pensionarii care și-au satisfăcut stagiu militar în perioada 1951 –
1961 în cadrul fostei Direcții Generale a Serviciului Muncii trebuiau
să primească, din septembrie, cu 15.000 de lei mai mult pentru fiecare lună de stagiu militar efectuat. Executivul a emis pentru
aceste persoane, dat fiind condițiile grele de muncă din vremea cît
au fost soldați, Legea 309, prin care li se acordă o serie de facilități. „Pensionarii foști militari primesc acești bani precum și alte drepturi pentru că au putut activa în cadrul direcțiilor pînă la patru ani, în condiții cazone foarte dificile”, ne-a declarat Mihaela Popa, consilier juridic la Casa Județeană de Pensii (CJP) din Bacău. Imediat ce Legea 309, privind recunoașterea și acordarea unor drepturi către foștii militari, a intrat în vigoare, CJP Bacău a fost asaltată de mii de pensionari care au dorit să intre în posesia noului drept. Plata bătrînilor a întîrziat mai multe luni pentru că Executivul nu a emis și normele de aplicare ale noii legi. În toată această perioadă de timp, bătrînii au trebuit să își întocmească dosarul, care trebuia să cuprindă printre altele și copia după livretul militar care să ateste perioada de stagiu în armată. Dar foarte mulți pensionari s-au găsit în ipostaza de a nu mai putea face dovada efectuării stagiului militar în fostele Direcții ale Serviciului Muncii, pentru că au rătăcit adeverințele sau livretul militar. După ce o parte din ei au rezolvat și această ultimă problemă au aflat că dosarul lor a fost respins de instituția băcăuană pentru că nu se regăseau în nomenclatorul cu fostele unități militare. Pentru a pune capăt acestei noi probleme, pentru că mulți pensionari au muncit forțat în acea perioadă și nu și-au primit drepturile, reprezentanții Ministerului de Interne, ai Arhivelor Naționale și cei ai Ministerului Apărării au ajuns la un acord prin care sînt luate în calcul noi subdiviziuni militare. „Instituția noastră a primit o circulară prin care se fac precizări vis-a-vis de unele înscrisuri din livret, în sensul că în cadrul Direcției Serviciului Muncii existau mai multe subdiviziuni care în forma inițială a legii nu au fost recunoscte”, a mai preciat consilierul juridic al Casei de Pensii.
La instituția băcăuană se află în această situație 950 de dosare. Posesorii acestora așteaptă adeverința și precizări de la Arhivele Naționale care să ateste că s-a efectuat stagiul militar în perioada respectivă în cadrul Serviciului Muncii. Aceste dosare vor fi reverificate în conformitate cu noile adăugiri din Legea 309. (Claudiu TĂNĂSESCU)
Lasă un răspuns