Prețurile legumelor din piețele băcăuane au intrat deja în zodia conservelor. Capriciile vremii au încetat la timp pentru a permite legumelor să se dezvolte așa cum trebuie. De altfel, zonele din sudul și sud-estul țării, care cultivă în mod tradițional legume, nu au avut de suferit prea mult. În consecință, piețele băcăuane sînt pline de legumele și fructele trebuitoare pentru conservele, dulcețurile și gemurile de iarnă.
Prețurile la legume și fructe în piețele băcăuane
• pătlăgele roșii – 4.000-6.000 de lei/kilogram;
• fasole păstăi – 6.000-8.000 de lei/kg; păstăile se pot păstra pe iarnă fie opărite, fie în conservă de casă cu suc de roșii;
• castraveți – 5.000-8.000 de lei/kg;
• ceapă uscată – 12.000-14.000 de lei/kg; ceapa este unul din puținele produse afectate de capriciile meteorologice, așa că prețurile se mențin relativ ridicate;
• vinete -8.000-12.000 de lei/kg;
• ardei gras – 7.000-12.000 de lei/kg;
• ardei capia – 20.000 de lei/kg; este încă prea devreme pentru ei, motiv pentru care prețurile sînt încă ridicate;
• gogoșari – 30.000 de lei/kg; cauzele prețurilor ridicate sînt aceleași ca la capia;
• varză albă – 7.000-10.000 de lei/kg;
• varză roșie – 20.000 de lei/kg;
• usturoi – 10.000 de lei grămada cu 4 căpățîni sau 30.000-40.000 de lei/kg;
• mărar uscat – 5.000 de lei legătura; de regulă, dacă faceți mai mult un borcan de murături o singură legătură nu este de-ajuns;
• țelină, frunze și bulb – 30.000 de lei/kg;
• pătrunjel, păstîrnac rădăcină – 18.000-20.000 de lei/kg sau 5.000-10.000 de lei legătura simplă sau în amestec;
• ardei iute – 1.000 de lei două bucăți, 20.000-30.000 de le/kg;
• piersici, caise – 25.000 de lei/kg;
• lămîi – 25.000-35.000 de lei/kg;
• mere – 10.000-12.000 de lei; aceste fructe au încă prețuri prohibitive;
• pepene verde – 3.000-5.0000 de lei/kg; la acest produs prețurile sînt încă ridicate, pentru că sezonul nu este la vîrf. Este aproape sigur că acestea vor da înapoi.
• pepene galben – 6.000-8.000 de lei/kg; cu puțină atenție, produsul este excelent pentru dulceață;
• prune – 20.000-30.000 de lei/kg.
Produse adiacente
• sare grunjoasă – 6.000-8.000 de lei/kg; nu se recomandă utilizarea sării iodate la conservarea murăturilor;
• oțet de vin de 9 grade – 13.000-18.000 de lei/litru; este indicat să folosiți acel oțet despre care știți că este obținut prin fermentație din vin, altfel riscați să vi se strice conservele;
• zahăr – 17.000-22.000 de lei/kg; prețul depinde de locul din care este achiziționat și de proveniența lui;
• piper boabe – 5.000-10.000 de lei plicul, în funcție de gramaj și magazinul de comercializare;
Ambalaje
• borcane de sticlă simple, 420 de grame – 4.000 de lei bucata;
• borcane de sticlă simple, 720 de grame – 4.500 de lei bucata;
• borcane de sticlă, 420 de grame, capac cu filet – 7.500 de lei bucata;
• borcane de sticlă, 720-800 de grame, cu capac înșurubat – 10.000 de lei bucata;
• borcan de sticlă, 1,7 l, capac cu filet – 21.0000 de lei bucata;
• borcan de sticlă, 3 l, capac cu filet – 35.000 de lei;
• bidoane de plastic de diverse capacități: 5-6 litri – 25.000 de lei; 30 de l – 65.000 de lei; 40 de l – 75.000 de lei; 120 de l – 500.000 de lei.
• capace de înfundat – 1.500-3.000 de lei bucata;
• dispozitiv de înfundat capace – 7.000 de lei;
• capace de înfiletat – 2.500-3.000 de lei;
• celofan – 2.500 de lei coala;
• sfoară – 7.000-15.000 de lei, în funcție de mărimea bobinei. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns