Legume marinate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 vînătă, 1 dovlecel, 2 ardei grași,
1 țelină, 150 gr. ciuperci, 3 cepe, 2 căței de usturoi, 8-10 linguri
untdelemn, sare, piper, 1 linguriță de cimbru uscat, 1 linguriță de
rozmarin, 2-3 linguri de oțet aromat.
Mod de preparare: Se curăță legumele, se spală și se taie în bucăți
potrivite. Ceapa și usturoiul se toacă. Se călesc toate în ulei, pus să se încingă într-o tigaie adîncă. Se adaugă condimentele și ierburile aromate, după care se lasă 15 minute să se înmoaie, fără capac. Cînd sunt gata, se adaugă oțetul și se lasă totul să se răcească. Se pun în borcane, după care se mai dau preț de o jumătate de oră la cuptor, cît să prindă deasupra o crustă. Se leagă bine la gură cu ceolofan. Se manîncă alături cu pîine tărănească, asezonate cu ceapă sau cartofi. Sînt și mai bune, dacă se presară deasupra
cașcaval ras.
Vinete la borcan
Ingrediente: 3 kg vinete, 4-5 căpățîni de usturoi, 2-3 gogoșari
murați, 1/2 kg nuci mărunțite, sare, 200 ml ulei.
Mod de preparare: Vinetele se opăresc de seara cu apă sărată (o
lingură de sare la 1 l de apă) și se lasă să se scurgă peste noapte.
A doua zi se taie (cu coajă) în trei sau patru, pe lung, și apoi în fîșii
cît degetul. Se bagă în borcane, se îndeasă bine și deasupra se
toarnă uleiul amestecat cu usturoiul pisat, nucile zdrobite și
gogoșarii tăiați fîșii subțiri. Se mai toarnă un deget de ulei și se
leagă bine la gură.
Salată de vinete la borcan
Ingrediente (pentru 6 persoane): 6 vinete mari, 200 ml
untdelemn, sare, 1/2 lămîie.
Mod de preparare: Se coc vinetele pe foc deschis (flacără sau jar), se curăță cu un cuțit de lemn, se lasă să se scurgă de apă, așezate pe o sită sau pe un fund de lemn înclinat. Se toacă bine cu tocătorul de lemn, se adaugă untdelemnul, sarea, zeama de lămîie și se amestecă bine. Pe fundul borcanului, se pune o bucățică de
pînză curată, înmuiată în untdelemn, apoi vinetele tocate, deasupra, altă bucățică de pînză înmuiată în untdelemn. Se lasă un loc gol de un centimetru care se completează cu untdelemn. Se fierbe în
bain-marie o oră și jumătate. După ce se răcește, se pune în cămara, pe raft. Înainte de a fi consumate, se amestecă împreună cu ceapa tocată.
Ardei copți la borcan
Ingrediente: ardei grași verzi (cantitatea e la alegere), 2 rădăcini de hrean, o soluție de apă cu oțet compusă din 1 l oțet și 1 l apă, 1
lingură sare, un vîrf cuțit de salicilat.
Mod de preparare: Se coc ardeii pe plită sau pe un fund de
metal, se sărează, se pun acoperiți într-un vas, se curață. Se
așează straturi-straturi în borcane, punîndu-se printre ei fîșii de
hrean curățat. Se toarnă deasupra oțetul clocotit. Se leagă
borcanele cu celofan și se pun în cîrpe groase, lăsîndu-se să se
răcească. Mărimea borcanelor trebuie să fie astfel aleasă, încît să ajungă pentru o singură masă. Legumele nu mai țin dup deschiderea borcanelor.
Ardei umpluți cu varză albă sau roșie
Ingrediente: ardei grași, varză albă sau roșie, boabe de piper, hrean, felii de morcov, un litru de oțet, trei litri de apă, o lingură de sare, o linguriță de salicilat.
Mod de preparare: Se curță ardeii de codițe și semințe și se
opăresc scurt, în apa dată în clocot. Varza se toacă mărunt, se
sărează și se frămîntă puțin. Se opărește cu apă amestecată cu
oțet. Se lasă să stea așa preț de trei ore. Se stoarce bine în palme, apoi se amestecă împreună cu boabele de piper. Se umplu ardeii cu varză opărită și stoarsă. Se pun în borcane mari, așezați în rînduri bine îndesate. Se toarnă deasupra oțetul clocotit. Se leagă la gură cu celofan și se fierbe 20 de minute în aburi.
Ghiveci pentru iarnă
Ingrediente: 1,5 kg ceapă, 0,750 l ulei, două kg morcovi curățati și
tăiați rondele, două kg ardei tăiați mărunt, două kg fasole verde ruptă bucățele, cinci kg vinete curățate de coajă și tăiate cubulețe.
Mod de preparare: Se călește ceapa tocată în untdelemn, se
adaugă pe rînd morcovii, ardeii, fasolea și vinetele. Se amestecă
toate și se fierb cam trei sferturi de oră, apoi se adaugă 3,5 kg roșii curățate de coajă și tăiate. Se fierbe totul una – două ore. Ghiveciul se pune fierbinte în borcane, după care se fierbe o oră în aburi.
Păstrarea zarzavatului pentru iarnă
Frunzele de mărar, pătrunjel, țelină sau cimbru se pot păstra foarte
bine pentru iarnă dacă sînt uscate, din timpul verii la soare sau în
cuptorul bine încins și apoi stins. Este mai sănătos decît zarzavatul
conservat în borcan, la sare și își păstrează destul de bine aroma.
Totul despre verdețuri…
• Nu păstrați niciodată verdețurile în pungi de plastic. Putrezesc
repede.
• Tocați verdeață și puneți-o cu puțina apă în forma pentru cuburi
de gheață. Le veți avea la îndemînă, sub formă de pătrățele
colorate, bune de folosit pe loc, la supe și în mîncăruri.
• Tarhonul verde se conservă așezîndu-l între straturi de sare
grunjoasa. Înainte de folosire, spălați-l cu apă rece.
• Cea mai bună metodă de a mărunți ierburile aromate este tăiatul
cu foarfeca. Puneți mărarul sau pătrunjelul într-un pahar și tăiați-le
cît de mărunt doriți.
Lasă un răspuns