Cinci kilograme de roșii, un kilogram de ardei grași roșii, un kilogram de ardei capia roșii, un kilogram de ciuperci albe de pajiște sau de seră, cîntărite după ce au fost curățate, o jumătate de kilogram de ceapă, o jumătate de linguriță de piper măcinat, o jumătate de litru de untedelmn, o frunză de țelină, o ramură de cimbru, trei foi de dafin și o linguriță cu vîrf de sare.
Mod de preparare: Ceapa curățată se pune în apă rece, ca să mai piardă din iuțeală, se trece prin mașina de tocat, apoi se pune într-o cratiță de șapte – opt litri cu tot cu untdelemn și se călește cinci minute la foc mic. Se adaugă ciupercile bine spălate și trecute prin mașina de tocat împreună cu ardeii grași, ardeii capia și sarea. Se fierb împreună jumătate de oră la foc mic, amestecînd mereu să nu se prindă. După ce se sărează după gust, se pune în sticle fierbinți printr-o pîlnie largă, se leagă la gură și se lasă să se răcească, acoperit, în loc ferit. Din aceste cantități ies cam zece sticle de jumătate de litru de suc.
Castraveți în oțet
Castraveții se pun la murat pentru iarnă încă din luna iulie, cînd se
găsesc în piață din abundență, potriviți ca mărime, lungi și subțiri.
Pentru conservarea în oțet se aleg castraveciori cei mai mici.
Lichidul se prepară din două părți apă și o parte oțet. La un litru de
lichid se pun 25 de grame de sare și 10 grame de zahăr, care va
mai reduce puțin din aciditatea oțetului, fără să îl îndulcească. Se
calculează lichidul, în așa fel încît să fie jumătate din capacitatea
borcanelor. Oțetul și apa se fierb preț de cinci minute cu una sau
fouă foi de dafin, puțin cimbru, mărar și frunză de țelină, apoi se lasă
să mai stea zece minute, luat de pe foc, cît să pătrundă toate
aromele bine. Lichidul se toarnă fierbinte peste castraveții bine
îndesați în borcan, se presară apoi cîteva boabe de piper și se
așează, în cruce, deasupra, două – trei felii de hrean. După ce sînt
umplute bine pînă la gură, borcanele se leagă imediat cu ceolofan
dublu și se așează în cămară, la întuneric. Castraveții vor rămîne tari și nu vor fermenta.
Lasă un răspuns