Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, luni, să repună pe rol cauza având ca obiect apelurile declarate în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. În acest dosar au fost condamnaţi anul trecut, între alţii, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc şi fiul său, Andrei Hrebenciuc, precum şi doi judecători, dar sentinţa nu a fost definitivă.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţat, luni, că va repune pe rol cauza având ca obiect apelurile declarate de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov, de apelantele Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva şi Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva – Direcţia Silvică Bacău şi de inculpaţii Andrei Hrebenciuc, Gabriela Rodica Sturdza, Dan Costin Bengescu, Paltin Gheorghe Sturdza, Anca Roxana Bularca, Iosif Kadas, Ioan Adam, Lorand Andras Ordog, Sorin Ion Iacob şi Ioan Mătăşel împotriva sentinţei penale nr. 132/F din data de 22 iulie 2021 a Curţii de Apel Braşov – Secţia Penală.
Instanţa supremă a mai hotărât să fixeze termen de judecată la 30 iunie.
În 22 iulie 2021, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc a fost condamnat, de Curtea de Apel Braşov, la doi ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi în dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău. Fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de patru ani. Decizia nu era definitivă.
Curtea de Apel Braşov a decis atunci să îl condamne de Viorel Hrebenciuc la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă.
La rândul său, Andrei Hrebenciuc a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influenţă.
Decizia a fost atacată cu apel.
În noiembrie 2019, magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au decis ca dosarul retrocedării ilegale a mii de hectare de pădure în Bacău în care Viorel Hrebenciuc a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare să fie retrimis spre judecare la Curtea de Apel Braşov.
”Cu majoritate. VI. În temeiul art. 421 alin. 1 pct.2 lit. b) din Codul de procedură penală admite apelurile formulate de apelantele părţi civile Statul Român prin Ministerul Finanţelor Publice şi Suciu Alina şi de apelanţii inculpaţi Adam Ioan, Bengescu Dan Costin, Bularca (fostă Adam) Anca Roxana, Hrebenciuc Andrei, Hrebenciuc Viorel, Iacob Sorin Ion, Kadas Iosif, Mătăsel Ioan, Ordog Lorand Andras, Sturza (fostă Zaharia) Gabriela Rodica şi Sturza Paltin Gheorghe împotriva sentinţei penale nr.286 din data de 09 mai 2018 pronunţată de Înalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penală, în dosarul nr.278/1/2015, privind si pe intimaţii inculpaţi Călugăr Daniel Constantin, Chiuariu Tudor Alexandru, Crăciunescu Adam şi Varga Ioan Gheorghe. Desfiinţează sentinţa penală apelată şi trimite cauza Curtii de apel Brasov”, se arăta în minuta sentinţei pronunţate de magistraţi.
De asemenea, magistraţii au decis atunci să respingă mai multe apeluri, au respins suspendarea cauzei, dar şi sesizarea Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
În mai 2018, fostul deputat PSD Viorel Hrebenciu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă în dosarul retrocedărilor de păduri din Bacău. În acelaşi dosar, fostul ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu, acuzat de consituirea unui grup infracţional orgaizat şi de spălarea banilor, a fost achitat.
În ianuarie 2015, fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fiul acestuia, Andrei Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam, fostul senator Tudor Chiuariu şi alte 13 persoane au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 de hectare de pădure din judeţul Bacău.
În acest dosar au fost judecaţi şi Gheorghe Paltin-Sturdza, beneficiarul pădurilor din judeţul Bacău, judecătorul Lorand Andras Ordog de la Tribunalul Covasna, fostul şef al Romsilva Adam Crăciunescu, judecătoarea Anca Roxana Adam de la Tribunalul Braşov, soţia lui Ioan Adam, Dan Costin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Ion Iacob, Janica Poenaru, Ioan Gheorghe Varga, Daniel Constantin Călugăr, Ioan Matasel, Rodica Gabriela Zaharia şi Iulian Durlan.
Părţi civile în dosar sunt statul român, prin Ministerul Finanţelor şi Alina Suciu. Potrivit DNA, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam, Gheorghe Paltin-Sturdza şi Dan Costin Bengescu sunt acuzaţi de constituirea unui grup infracţional prin care urmăreau să obţină venituri prin cumpărare de influenţă sau folosirea funcţiilor.
Dosarul vizează retrocedarea a peste 43.000 de hectare de pădure în judeţul Bacău, în baza unor decizii ilegale ale unor judecători, cu implicarea unor parlamentari, pentru obţinerea ilegală a unor sume mari de bani.
Conform DNA, grupul infracţional ar fi folosit inclusiv firme offshore pentru a ascunde provenienţa banilor. Păgubită în acest caz este Romsilva, care a pierdut aproape 304 milioane de euro după ce Sturdza a reuşit să între în posesia celor peste 43.000 de hectare de pădure.
DF a zis
Un mare organizator si aranjor al caracatitei de interese politice care paralizeaza si in prezent saraca tara ajunsa colonie. De talia lui Videanu, Basescu, Blaga, Miki Spaga, Ponta etc. Si in prezent la Bacau si in Bucuresti sunt in posturi mari oameni adusi de el, sefa Inspectoratului in constructii, deputati, senatori etc. Acesti oameni aratau ca sunt gata sa-si vanda si propriile mame pentru bani, putere, glorie politica. Pentru zeci de mii de ha de padure au primit pedepse infime. O femeie care a furat un salam dintr-un magazin a primit 2 ani. Se incearca anularea pedepselor si poate intoarcerea lor in poltica de unde mai au de luat si de dus in tari straine.
Amirs a zis
FĂRĂ PENALII IN FUNCȚII PUBLICE ❤🇹🇩🇹🇩🇹🇩❤
Ceangau a zis
Suprafata a 9 comune din judet cu paduri jefuite a dus la asemenea condamnari!! Nu le este frica judecatorilor de blestemul lui Dumnezeu care va cadea pe urmasi?
MIHAI TRAIAN a zis
Poate cineva să explice de ce așa de tãrziu se punîn aplicare hotărârile judecătorești.
Amirs a zis
Urmăresc jafurile prescriptia