• Știința Bacău a cîștigat, spectaculos, grupa din care a făcut parte și s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Confederației Europene
VOLEI FEMININ: Mitul păsării Phoenix a fost reactualizat duminică (23 noiembrie 2003), cînd echipa de volei feminin Știința Bacău a obținut o spectaculoasă calificare în optimile de finală ale Cupei Confederației Europene, o competiție echivalentă cu cea denumită Cupa UEFA la Fotbal. După un prim meci din grupa a 7-a a 16-imilor de finală, pierdut în favoarea echipei elene Panellinios Atena (n.r., 0-3), în turneul organizat la Sala Sporturilor, la sfîrșitul săptămînii trecute, Știința a revenit miraculos în cărți și a depășit cu 3-0, în meciul decisiv, reprezentanta Ucrainei, Krug Cerkasî. Mai mult decît demn de menționat este că echipa ucraineană avea nevoie doar de un singur set sau, în ultimă instanță, de cîteva puncte în plus, vreo patru la număr, în ultimul meci, pentru a se vedea cu sacii în căruță.
Lucrurile nu au stat deloc așa întrucît Melania Alexe și compania au demonstrat că alcătuiesc, în continuare, singura grupare cu adevărat europeană din Bacău, la sporturile de echipă. Pînă și Grapă, antrenorul principal, a rămas surprins de ce sînt în stare elevele sale: „Sincer vă spun, nu mai credeam în calificare. Nu prea sînt obișnuit să rostesc vorbe mari, dar țin să le mulțumesc fetelor, din toată inima, pentru felul în care au jucat”.
Meci spectacol încheiat cu succes și aplauze la scenă deschisă
Puțini erau acei care intuiau deznodămîntul partidei de duminică seară dintre Știința și Krug, una în care echipa oaspete pornea ca favorită la calificare. Împotriva pronosticurilor pesimiste s-au ridicat, cu nădejde și curaj, voleibalistele băcăuane, surprinzîndu-și adversarele prin combativitate și respect față de propria valoare, una care părea ascunsă după primul meci al turneului. Conștiente că au nevoie de o victorie la scor, elevele lui Florin Grapă și ale lui Melu Manta au pus mîinile pe frîiele jocului încă de la început și s-au apucat de o treabă la care au demonstrat, cu vîrf și îndesat, că se pricep. Inamicul numărul 1 al Științei a fost trăgătoarea Tsokur care, doar prin setul al treilea, a primit o replică zdravănă din partea blocajului băcăuan, pînă atunci fiind de neoprit. Fiecare minge pe care punea mîna se transforma în punct. Actul întîi a debutat cu bine pentru Știința, 2-0, după care echipa oaspete a intrat puternic în joc: 5-9, 8-12, 10-13. După ce au egalat la 15, fetele noastre au lăsat de înțeles că sînt hotărîte să cîștige: 18-15, 23-19, 25-19. Un prim set reușit, dătător de speranțe. În continuare, favorite la calificare rămîneau voleibalistele de la Cerkasî.
Istoria din actul întîi se repetă, cu diferență de nuanță, și în cel de al doilea. După 1-0 pentru Știința, scorul se întoarce împotriva gazdelor: 1-2, 3-6, 6-8, 7-10, 11-12. Ridicătoarea Polisciuc își pune în valoare calitățile din ce în ce mai bine, iar colegele sale transformă în puncte fiecare minge ridicată la fileu, turnînd plumb în picioarele partenerelor de întrecere: 19-13, 20-15, 25-18. Visul începe să se transforme în realitate. Mai era, însă, mult de treabă pînă la calificare, una pentru care studentele trebuiau să cîștige ultimul set la o diferență de 5 puncte.
Știința a început actul al treilea în forță: 4-0. Krug s-a apropiat mai mult decît amenințător la 8-7, însă genunchii băcăuancelor nu au început să tremure. Stăpîne pe situație și conștiente de valoarea lor, studentele n-au mai lăsat, apoi, nici o speranță partenerelor de întrecere, diferența pe tabelă majorîndu-se consistent: 14-8, 20-10. A urmat o ultimă răbufnire a ucrainencelor, 21-16, după care verdictul, 25-17, a fost cel așteptat de un public entuziast care nu s-a zgîrcit deloc cu aplauzele.
Știința: (n.r., excelentă comportarea tuturor celor care au intrat în joc): Polisciuk – Alexe, Chivorchian, Vrînceanu, Pînzaru (Antal), Ihnatușa / Țolișteanu (libero).
Krug: Bogmaster (Savotcikina) – Tsokur, Manyuk, Savenciuk, Yevsikova, Saharenkova / Marcenko (libero).
Au arbitrat Iancio Stankov (Bulgaria) și Stanislav Kovalski (Rusia). (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns