• de peste trei ani, șapte suflete dorm într-o gheretă din carton după ce casa lor a fost dărîmată de fostul salariat al Primăriei, Benone Onicel
Un ordin de evacuare obținut prin fals în acte publice, dovedit în primă fază de Judecătorie, a lăsat pe drumuri o familie formată din șapte suflete. Situația datează de peste trei ani, timp în care familia Ilieș Neculai a fost nevoită să locuiască mai mult sub cerul liber. Tragedia a început în iulie 2000, cînd toată agoniseala de-o viață a familiei Ilieș de pe Calea Moldovei, numărul 104, a fost rasă de lama buldozerului. Această acțiune în forță a fost organizată de Benone Onicel, fost salariat al Primăriei Bacău, pe baza unui ordin de evacuare emis de Judecătoria Bacău. La prima vedere, totul ar părea legal, dacă Ilieș nu ar deține o zdelcă, din care rezultă, negru pe alb, că a cumpărat casa și terenul acum șapte ani, de la Elena Stroe și Victor Vajoga, contra sumei de 20 de milioane de lei.
Ghinionul familiei Ilieș s-a numit Onicel, care s-a mutat după un an în casa vecină, la numărul 102, și care a pus imediat ochii pe casa lui Ilieș. Avînd acces la documentele Primăriei, Onicel a constatat că vecinul său nu are nici un act oficial pe terenul pe care locuiește și, prin mijloace numai de el știute, a reușit să intre în posesia acestuia. „Nu am primit nici o hotărîre judecătorească definitivă, motiv pentru care nici nu am putut înainta recurs. Pur și simplu m-am trezit cu Onicel la poartă, care a intrat în curte și a început să spargă geamurile și zidurile cu tîrnăcopul”, ne-a declarat Neculai Ilieș. El a mai spus că, după ce i-a dărîmat casa, Onicel i-a spus că-i dă 10-15 milioane de lei, numai ca să-și țină gura. Cum era și firesc, Ilieș a refuzat, în condițiile în care numai terenul valorează cîteva sute de milioane de lei.
Între timp, în Dosarul 8550/2003, Judecătoria Bacău a dat verdictul și i-a condamnat pe Onicel și pe Aparaschivei, cel prin care a pus mîna pe teren, la șase luni, respectiv un an închisoare, pentru comiterea infracțiunii de fals. Prin aceeași sentință penală a fost anulat și actul de vînzare-cumpărare în care se prevede că imobilul de pe Calea Moldovei 104 ar fi fost cumpărat de Onicel. Surprinzător, Neculai Ilieș nu a fost citat ca parte în acest proces, motiv pentru care el nu a putut fi pus în drepturile sale, așa cum reiese din actele pe care le deține. Familia Ilieș nu mai are posibilitatea să se adreseze instanțelor, deși există documente care atestă ca oamenii sînt proprietarii terenului și a casei. Ca sfidarea să fie totală, la doar cîțiva metri de locul în care trăiesc în condiții mizere membrii familiei Ilieș, pe locul fostei lor case, Benone Onicel construiește o mîndrețe de vilă, fără ca instanța să se fi pronunțat definitiv asupra dreptului său de proprietate. (Florin CRĂCIUN)
Lasă un răspuns